2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Növény

Feketeöves termelők, figyelem: ez a sávpermetezés titka!

Borsiczky István, a Tomelilla Kft. vezetője a PREGA konferencián egy igazán őszinte - és ebben a műfajban szokatlanul szórakoztató - előadást tartott a sávpermetezés buktatóiról. Ahhoz képest, hogy az elkövethető hibákkal kezdte - tapasztalatból beszélt - , kiderült, hogy néhány alapszabály betartásával mégiscsak kivitelezhető ez a vegyszertakarékos növényápolási módszer.
 
 

A sávpermetezés azért vonzó opció, mert az állomány felületkezelésével szemben 50-70 százalékos vegyszermegtakarítást lehet elérni vele. Ki ne szeretné ezt? Ráadásul a fúvókák mélyen járnak, nagyon pontosan oda juttatják a hatóanyagot, ahová kell, vagyis hatékonyságban is jobbnak bizonyulhat a módszer.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény  gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az elmélettel szemben a gyakorlatban az derült ki, hogy több ponton is elbukhat a termelő. Hiába ültetjük a kormányhoz a legjobb traktorosunkat, a munkasebesség a fordulókban és az egyenesekben egészen más lesz, ezzel együtt a kipermetezett lémennyiség is. Ma már gépi oldalról a sorvezett kultivátorral kombinált sávpermetezés az elvárt minimumszint, ahol elektronikus nyomásszabályozás gondoskodik a sebességfüggetlen kijuttatásról. Enélkül lehetetlen jó minőségű gyomszabályozást végezni. A gépkezelőnek ekkor is lelkiismeretes, képzett munkaerőnek kell lennie.

Műszaki elvárások (Fotó: szerző)

Fontos, hogy a szakirányítás is a helyzet magaslatán legyen, és a dózistól kezdve a kijuttatás időpontján át a kivitelezés minőségéig határozott elképzelése legyen, amit keresztül is visz. Ami az időpontot illeti, kukorica esetében a 4-6 leveles állapot kritikus a gyomokkal való versengésben - hívta fel a figyelmet Borsiczky István. Aki ezt elmulasztja, az már biztosan termésveszteséggel számolhat. Véleménye szerint minden kultúrában helye van a kelés előtti alapkezelésnek is, ami - normál időjárás mellett - olcsó és hatékony gyomirtásra ad alkalmat.

A sorpermetezés legnagyobb ellensége a pontatlan vetés - emelte ki az ügyvezető. Rossz magágyba, túl sekélyen vagy egyenetlenül vetve hiányos lesz a sor vagy nagyon vontatottan kel az állomány. Borsiczky István elrettentésül egy olyan szójatábla fotóját mutatta be, amelyik 60 napon (!) át kelt. Ebben a gyomok egy része már túlfejlett volt a védekezéshez, míg a tábla más részein még mindig csak csírázott a kultúrnövény.

Ennyire heterogén állományban nincs igazán jó technológia a gyomirtásra, még felületkezeléssel sem"

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Borsiczky István: könnyű elrontani (Fotó: szerző)

A sávpermetezés csak akkor működik jól, ha a vetés minősége is kifogástalan volt. "Kukoricában akkor nevezem egyenletesnek a kelést, ha 48 órán belül a magok 90 százaléka csírázik. Ehhez pontos mélységtartásra van szükség a vetéskor. Az ideálisnál fél centivel sekélyebben vetve fél tonnával kevesebb lehet a termés" - mutatott rá Borsiczky egy kísérlet eredményére. Összegezve: valóban hatékony és takarékos megoldás a sávpermetezés, de ehhez úgy kell vetni, hogy a szórófej homogén állományt találjon a soron. Csak olyan termelőknek ajánlott, akik valóban profik, azaz "feketeövesek".

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu