Nem reménytelen a helyzet: van megoldás a rettegett gyom ellen

agrarszektor.hu
A fenyércirok a kukoricatermesztők egyik, vagy talán a legnagyobb ellensége. Nagyon gyorsan szaporodik, és a legnagyobb probléma vele, hogy a szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, így szinte kipusztíthatlan a táblákból. Van azonban néhány lehetőség, amivel vagy a terjedését akadályozhatjuk meg, vagy pedig akár az egész növényt kipusztíthatjuk.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A fenyércirok Amerikából került Magyarországra, a nagymértékű monokultúrás kukoricatermesztés hatására azonban országosan veszélyesen elterjedt - írja az agroforum.hu. Egy néhány évvel ezelőtt készült országos gyomfelvételezés szerint Magyarországon ez a kukoricatáblákban legnagyobb helyet foglaló gyomnövény. A fenyércirokkal az az egyik legnagyobb probléma, hogy a monokultúrás táblákon termelt szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, az elterjedésének pedig a többi gyom kipusztulása kimondottan kedvez.

Terjedése ellen magérlelésének akadályozásával védekezhetünk - mindenekelőtt pedig kapálással, ami a kukorica 6-7 leveles korában a leghatékonyabb. Megelőzésének legjobb módja a vetésváltás, emellett bizonyos vegyszerkombinációk még hatásosak.

A fenyércirok nagymértékben csökkenti a kukorica növekedését és kevesebb lesz a termés is. Mivel a fenyércirok rokona a kukoricának, így azok a gyomirtó szerek, amelyekre a kukorica rezisztens, a fenyércirokra sincs hatással, illetve, ha van is, pár kezelés után a fenyércirok is hozzászokik, és ezért nem pusztul el. Van ugyanakkor a fenyérciroknak természetes ellensége, mégpedig két üszöggomba (Sporisorium cruentum, Sporisorium sorghi). Ez a két üszöggomba nemcsak a fenyércirok virágzatát pusztítja el, hanem a növényt is nagymértékben károsítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?