2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Növény

Figyelmeztet a hatoság: veszélyes vetőmagcsomagot rejthetnek a postaládák

A közelmúltban a hazai és a nemzetközi sajtóban is felbukkantak bizonyos kéretlen vetőmagcsomagokról szóló hírek. A híradások szerint elsősorban Kínából, illetve más távol-keleti országokból (Szingapúr, Tajvan, Malajzia, Vanuatu) érkeztek magánszemélyek postacímére kis „ajándékcsomagok”. Az ismeretlen eredetű vetőmagok több esetben szennyeződéseket, illetve károsítókat tartalmaztak, ezért a felhasználásuk semmiképpen sem javasolt.
 
 

Július vége óta egyre több ember kap rejtélyes vetőmagcsomagokat Kínából és más távol-keleti országokból. A jelenség eleinte csak az Amerikai Egyesült Államokat érintette, mostanra azonban már Ausztráliát is elérte. Bár az összeesküvés-elméletek hívei mindenféle körmönfont terveket, a realisták pedig közönséges csalást sejtenek a csomagok mögött, a szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy elültessék ezeket a magvakat. A jelenségről és annak lehetséges okairól az Agrárszektor is beszámolt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) értesülései szerint a harmadik országokból érkező csomagok általában egynél több fajból származó magokat tartalmaznak. A vizsgálatok esetenként növényi törmeléket, talajmaradványokat, elhullott rovarlárvákat és a hozzájuk kapcsolódó szennyeződéseket, valamint gombás fertőzést is kimutattak a csomagokban.

Ilyet ne tegyünk! (A kép csak illusztráció.)

A Nébih ezért külön kiemelte, hogy a fentiek mindegyike veszélyt jelenthet a hazai élővilágra és mezőgazdaságra, hiszen különféle invazív fajok, növénybetegségek vagy ártalmas gyomok behurcolását eredményezheti. A súlyos kockázatra való tekintettel a Hivatal kéri mindazokat, akik ilyen jellegű postacsomagokat kaptak vagy kapnak, hogy adják át azokat az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának, de legalább értesítsék a hatóságot a csomag érkezéséről.

A Nébih emellett nyomatékosan kéri azt is, hogy aki ilyen csomagot kapott, annak tartalmát semmiképpen ne ültesse el, ne etesse meg állatokkal, ne dobja a lefolyóba vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe!

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu