2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Növény

Forradalmasítanák a talaj nélküli zöldségtermesztést: nem mindenki lelkesedik az ötletért

Egy új technológiai cég komoly támogatást kapott a Bristoli Egyetemtől, hogy a talaj nélküli növénytermesztéshez szükséges tápanyag-sprayt hozzon létre. A LettUs Grow egy olyan aeroponiás technológiai vállalkozás, amelynek Bristol közelében van egy kis, beltéri, vertikális gazdasága, ahol úgy termesztenek zöldségeket, hogy a tápanyagokat egyenesen a növények gyökérzetéhez irányítják.
 
 

A cég a most megkapott 2 millió fontos (majdnem 800 millió forintos) támogatás birtokában azt reméli, hogy egész Angliában elterjesztheti a megoldását, írta meg a The Telegraph. A cég tervei szerint a gazdaságokban a jövőben automatika vezérli a növények fejlődéséhez szükséges hőmérsékleti, világítási és tápanyag-viszonyokat. A rendszer ezen felül az ültetéstől kezdve a betakarításig folyamatosan adatot gyűjt a növényekről, amiket a termesztők elemezhetnek, és a termelési metódusaik javítására fordíthatnak majd.

A cég érvelése szerint ezeknek a beltéri gazdaságoknak egyáltalán nem lesz szükségük talajra a működésükhöz, ennek folyományaképpen a gazdaságok növényvédőszer-igénye is a nullához fog közelíteni, valamint állandó, kiszámítható hozamú és a klímának ellenálló növényeket lehet ott termeszteni egész évben.

Ez a beruházás lehetőséget ad nekünk, hogy felpörgessük a fejlesztésünket 2020-ban, és ezzel együtt a termelést alapjaiban megváltoztató technológiánk is hamarabb eljuthasson az emberekhez

– mondta Charlie Guy, a LettUs Grow társalapítója és ügyvezető igazgatója. Arról is beszélt, hogy az egész világon nagy igény van az olyan új technológiákra, amelyek segítségével a gazdák a klímaváltozás és az egyre növekvő időjárási extremitások ellenére is megtermelhetik a szükséges növényeket. A gazdák és környezetvédő csoportok azonban úgy látják, hogy bár ezek a megoldások és rendszerek kiegészíthetik a hagyományos gazdálkodást, de teljesen soha nem helyettesíthetik azt.

Kép forrása: Getty Images

A gazdálkodók szakszervezetének kertészeti elnöke, Ali Capper szerint a brit gazdák és növénytermesztők a leginnovatívabbak a Földön, akik sorra hozzák azokat a találmányokat és megoldásokat, amelyekkel kisebb befektetéssel jobb eredményeket lehet elérni, vagy épp a termelés során keletkező hulladékot lehet hatékonyabban eltüntetni. Ennek ellenére Ali Capper szerint ezeknek a reformereknek arra kell törekedniük, hogy a találmányaik megfizethetőek legyenek, különben nem tudnak széles körben elterjedni.

Rob Percival, a Talaj Szövetség élelmiszerért és egészségért felelős vezetője hozzátette, hogy a különféle rovar- és gyomirtó szerek használatát visszafogó és megszüntető technológiák valóban nagyon hasznosak lehetnek a jövőben, de a talaj az élelmiszertermelési és gazdálkodási rendszer alapja. Ezért nem a talajmentes termeléssel kellene foglalkozni, hanem a minél fenntarthatóbb gazdálkodással.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu