2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.07.05. hétfő

Délelőtt a nyugati, délnyugati megyékben még előfordulhat eső, zápor, majd ezt követően felszakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és az ország túlnyomó részén napos, gomolyfelhős időre van kilátás - derül ki az Agrárszektor hétfői (2021.07.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2021.07.05.) napon.
 
 

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2021.07.05.) napon.

2021.07.05. hétfő: Délelőtt a nyugati, délnyugati megyékben még előfordulhat eső, zápor, majd ezt követően felszakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és az ország túlnyomó részén napos, gomolyfelhős időre van kilátás. Kelet felé haladva kevesebb gomolyfelhő képződik, a legtöbb napsütés a Tiszántúlon várható. Napközben már csak helyenként valószínű záporeső. A Dunántúlon megélénkül az északi, északnyugati szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.
Késő este 18 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Éjszaka nyugat felől okkludálódó front érkezik, ez napközben kelet felé haladva fokozatosan gyengül. Délutántól ismét melegszik felettünk a légkör. A különösen érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2021.07.06. kedd: Napos idő lesz általában kevés gomoly-, és fátyolfelhő mellett. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb az északkeleti tájakon fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Az északnyugati, északi szél a Nyugat-Dunántúlon délire fordul, és ott időnként megélénkül. Másutt jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légáramlás. Délután 28, 34 fokot mérhetnek.

Friss híreink:

Leáldozott a magyar krumplinak? Megállíthatatlanul ömlik az import áru az országba
Vészesen lecsökkent Magyarországon a burgonya termőterülete az utóbbi években. Míg 2019-ben 13287 hektáron ültettek étkezési burgonyát, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2021-ben már csak 8711 hektáron, vetőburgonyát pedig alig több mint 103 hektáron. Noha az Európai Unió 1701 burgonyafajtát ismer el, az évente megjelentetett Nemzeti Fajtajegyzéken csak 23 államilag elismert fajta szerepel, és ezeknek is csak a töredékét termesztik, mert az ágazat szereplői ragaszkodnak a bevált, megszokott fajtákhoz. Az Agrárszektor arról kérdezte a gazdákat, hogy hány fajtát termesztenek, ezt milyen módon, és milyenek a kilátásaik idén.

Sokan termesztenek otthon gyümölcsöt, de rosszul gondozzák: itt hibáznak
Mint bármely más növénynek, a gyümölcsfáknak és bogyós gyümölcsöknek is szükségük van a megfelelő tápanyagok biztosítására, pontosan azért hogy elősegítsük a normális növekedést és fejlődést. A tápanyagok elsősorban nitrogén, foszfor és a kálium. A nitrogén a növények növekedését és termését támogatja, a foszfor aktiválja a fejlődést és segít erős gyökérrendszert kialakítani, a kálium pedig hozzájárul ahhoz, hogy a fák képesek legyenek túlélni és átvészelni a káros környezeti behatásokat, illetve megnöveli a betegségekkel szembeni ellenálló képességüket. Ha mindez nem lenne elég, fontos szerepük van a gyümölcsök minőségében és mennyiségében egyaránt.

Ütős tippek nemcsak kezdőknek: ezeket a trükköket megéri bevetni minden kertben
Kétségtelen, hogy aki szép kerttel rendelkezik, az bizony szerencsésnek mondható, ám mint mindent, még egy pusztán szép kert állapotát és látványát is lehet fokozni. Az talán nem újdonság senkinek sem, mennyire fontos az, hogy a környezetünket és velük együtt az állatokat is óvjuk, és erre a kertünkben is törekedjünk. Szerencsére nagyon egyszerűen, mindössze néhány trükk és praktika bevetésével tehet azért bárki, hogy hasznos állatokat csalogasson a kertjébe, ráadásul mindezt nem csak az élőlények, de a növények is meghálálják majd.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu