2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.01.10. hétfő

A Dunántúl északi részén is csökken a felhőzet, így északon többórás napsütésre számíthatunk, ugyanakkor a déli megyékben továbbra is sok marad a felhő - derül ki az Agrárszektor hétfői (2022.01.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2022.01.10.) napon.
 
 

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2022.01.10.) napon.

2022.01.10. hétfő: A Dunántúl északi részén is csökken a felhőzet, így északon többórás napsütésre számíthatunk, ugyanakkor a déli megyékben továbbra is sok marad a felhő. Gyenge, időszakos havazás eleinte még a Nyugat-Dunántúlon előfordulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, a nap második felében a Nyugat-Dunántúlon és Bodrogközben megerősödik, emiatt késő délutántól a keleti tájakon néhol hófúvás lehetséges.

A csúcshőmérséklet -2 és +5 fok között alakul, késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2022.01.11. kedd: Mindenütt csökken a felhőzet, nagyrészt derült vagy kissé felhős lesz az ég, általában több órára kisüt a nap. Nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, a Nyugat-Dunántúlon és keleten erős lökések. Kora délután -1, +4 fokot mérhetnek.

Friss híreink:

Ebből igazán nagy baj lehet: csúnyán ráfázhatnak idén a magyar termelők
2021. tagadhatatlanul nehéz volt a zöldség –és gyümölcstermelők számára (is). A március-áprilisban több hullámban érkező tavaszi fagyok a gyümölcsfajok többségénél 30-50%-os terméskiesést okoztak, de a kajszi és az őszibarack esetében a termésveszteség mértéke sajnos elérte a 70-80%-ot is. Bár tavaly elmaradtak az elmúlt 3 évben tapasztalható május-júniusi extrém esőzések, a gazdák ennek ellenére nem lélegezhettek fel, hiszen jött egy extrém száraz és meleg nyár „cserébe”. Ez pedig tulajdonképpen minden zöldség-gyümölcs kultúra esetében további érdemi mennyiségi vagy minőségi veszteséget okozott, ha nem tudták öntözni az adott terület. Mint tudjuk, Magyarországon jelenleg nagyon kevés, a művelhető mezőgazdasági területek mindössze 2%-án valósul meg öntözés – ez is jól mutatja a probléma súlyosságát. Mindezek mellett akadtak még bőven akadályok, ami viszont jó hír, hogy bár nehéz bármit is jósolni az év első napjain 2022-re, úgy tűnik, hogy talán egy jobb év előtt állnak a magyar gazdák. Hogy valóban így lesz-e, azt majd az időjárás „eldönti”.

Sokan hibáznak a szobanövények tisztításakor: ezeket rontják el a legtöbben
Fakók és fénytelenek a szobanövényeid levelei? Ne ess kétségbe, sokan ugyanis bele sem gondolnak abba, hogy nem feltételnül egészségügyi problémáról van szó, hanem pusztán koszos, poros, szennyezett a növény, ezen a helyzeten pedig nagyon könnyen változtathatunk és javíthatunk akár házilag is. Öszegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű és fillérekből megoldható tippet, amikkel percek alatt fényessé és tisztává varázsolhatod a kedvenceidet a lakásban.

Gondok lehetnek az élelmiszertermelésben: ezért nagy árat fizethetnek a magyarok
50 ezer forint: ennyit spórolhatnánk meg évente akkor, ha egy kicsit jobban odafigyelnénk vásárláskor és kevesebbet pazarolnánk. Napjaink egyik égető problémája az élelmiszer-pazarlás, ami nemcsak világviszonylatban, hanem Magyarországon is gondot jelent. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított összes élelmiszer mintegy egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztó asztalára jutna. Az EU-ban évente körülbelül 87,6 millió tonna élelmiszer vész kárba.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!