2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.06.10. péntek

Általában gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, de kezdetben a Dunántúlon erősen felhős területek is lesznek - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.06.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.06.10.) napon.
 
 

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.06.10.) napon.

2022.06.10. péntek: Általában gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, de kezdetben a Dunántúlon erősen felhős területek is lesznek. Több helyen várható zápor, zivatar, délelőtt inkább a Dunántúlon, majd délután a Dunától keletre nagyobb számban. A hevesebb zivatargócokban felhőszakadás is előfordulhat. Az északias szél a Dunántúlon erős, az Alpokalján, a Kisalföldön, a Balaton térségében időnként viharos is lehet, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 30 fok között valószínű, de a Tiszántúlon 31, 33, a Nyugat-Dunántúlon 21, 22 fok is lehet.
Késő estére 19 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2022.06.11. szombat: A Dunántúl nagy részén derült vagy gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. A Duna vonalában, illetve a Dunától keletre erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés és helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet erős, zivatarban néhol viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet délután 24, 31 fok között alakul.

Friss híreink:

Megőrülnek a magyarok ezért a traktorért: úgy vették májusban, mint a cukrot
2022 májusában a magyar gazdák 53,4 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2020 ötödik hónapjához képest pedig 47,1 százalékkal több traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka májusban a John Deere volt, amelyből 72-t adtak el a hónapban, a második helyen pedig a Solis végzett, amelyből 60 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a New Holland, a negyedik a Massey Ferguson, az ötödik pedig a Fendt volt az év ötödik hónapjában.

Kisebb áfa a trappistánál, a tejfölnél és a túrónál is?
Nem látszik lehetőség a tápok és az egyéb takarmányok áfacsökkentésére Magyarországon, és habár szakmailag indokolt lenne, ágazati vélemények szerint a költségvetés állapota nem azt mutatja, hogy erre reális esély lenne. Ugyanakkor nem csak a takarmányozásban, hanem más szegmensekben is meglenne az igény a további áfamérséklésekre. A piaci szereplőket képviselő Tej Terméktanács azt fontolgatja, hogy egyes hazai előállítású tejtermékeknél - így a trappistasajtnál, a tejfölnél és a túrónál - áfacsökkentést kezdeményez a kormánynál.

Óriási biznisz lehet ez a növény: százezreket is hozhat a konyhára tonnánként
Valamivel több mint 61 ezer hektáron vetettek idén szóját a magyar termelők. Ez némi visszaesést jelent a tavalyi évhez képest, amikor is csaknem 63 ezer hektáron termesztették ezt a növényt. Sokkal látványosabb a szója árának megugrása, mert míg tavaly 150 ezer forintot adtak tonnájáért, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2022 februárjában több mint 250 ezer forint/tonna áron értékesítették a növényt. Az inputanyagok árának emelkedése és a termelési költségek növekedése azonban ennél a növénynél is érvényesülni fog, így egyelőre még nem lehet tudni, mennyire is fognak jól járni azok szójatermesztők. És mivel a növény még sokáig lesz kint a földeken, az időjárás is befolyásolhatja a dolgokat. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte a magyar gazdákat, hogy milyennek látják a helyzetet, és miben reménykednek az idei szójatermést illetően.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!