2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Gőzerővel nyomul Andrej Babis a magyar agrárbizniszben

Új szárítót épített szerencsi területi központjában az Andrej Babis cseh milliárdos üzletember tulajdonában lévő bábolnai IKR Agrár Kft., amely a második helyet foglalja el a hazai agrárintegrátori piacon a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó nádudvari KITE Zrt. mögött. Rövid időn belül ez volt a második kapacitásbővítés a cégnél, mivel az IKR Agrár nemrég Hajdúnánáson vett terménytárolót és terményszárítókat.
 
 

A korábban működtetett bábolnai szárító helyett újat létesített szerencsi területi központjában az IKR Agrár Kft.– jelentette be Nagy Lajos, a társaság ügyvezető igazgatója. Az új gazüzemű szárító - takarmánykukoricában kifejezve – 25 tonnás óránkénti kapacitással működhet 10 százalékos vízelvonást alapul véve, de teljesítménye akár 40 tonna/órásra is bővíthető.

Rövid időn belül ez a második jelentős beruházás, amellyel az Andrej Babis tulajdonában álló bábolnai vállalat bővítette kapacitásait Kelet-Magyarországon. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a cég a közelmúltban Hajdúnánáson vett nagy terménytárolót, illetve terményszárítókat.


Az IKR Agrár öt év alatt megháromszorozta, 32 milliárd forintról több mint 90 milliárdra növelte árbevételét, és a mezőgazdasági inputanyag-forgalom, illetve a terménykereskedelem bővülésével szükségessé vált a szárítókapacitások bővítése is – indokolta a beruházást Nagy Lajos. A szerencsi területi központban a cég már eddig is működtetett egy 25 ezer tonna kapacitású terménytárolót, amelyhez most feldolgozási – tisztítási és szárítási - hátteret teremtett.

Az IKR Agrár a környékbeli gazdálkodók termelését inputanyag- és áruhitel-kihelyezésekkel finanszírozza, majd mostantól az új szárítóval a beszállított terményeket fel is dolgozza. Az árutulajdonosoknak árajánlatot is tesz és felvásárolja tőlük a felkínált terményeket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!