2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Növény

Hiába a rengeteg eső, ezeken a területeken még mindig nagy a szárazság

A múlt hét második felében is folytatódott a többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időjárás, sőt a hét elején csak a Dunántúlt öntöző záporok az ország keleti felére is átterjedtek, néhol felhőszakadások is előfordultak. A kukorica és a napraforgó már az érés korai szakaszába léptek, de a legtöbb helyen jól jön még a csapadék.
 
 

A múlt héten szerda kivételével minden nap többfelé is előfordult több-kevesebb csapadék az országban - írja a met.hu. A hét második felében a nyugati országrészben esett nagyobb mennyiség, 10-40 mm (Szentgotthárd térségében 100 mm), de lokálisan máshol is előfordultak felhőszakadások, melyekből több mint 30 mm hullott. A Tiszántúl jelentős részén azonban most sem esett számottevő mennyiség, így Debrecen térségében és a keleti határszélen vannak területek, ahol augusztus első felében 1 mm-nél is kevesebb esett, és igen szárazak a talajnak nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegei is. A Dunántúl és a középső országrész nagy részén valamint a Nyírség területén viszont sokfelé sáros a felszín, és a felső fél méteres talajréteg nedvességviszonyai is jók. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 
Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A kukorica és a napraforgó jellemzően már elvirágzott, és az érés korai fázisában járnak, előbbi a tejes érés, egyre többfelé a viaszérés, utóbbi a citromérés fenológiai fázisában. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A sokáig szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek a növények, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. Az aratás után a csapadékos időben sokfelé elszaporodtak a gyomok, zöldellnek a táblák. Ilyenkor a tarló elmunkálása, a talaj fölső rétegének fellazítása csökkenti a párolgást, a nedvesség így megőrződik a talajban.

Az előttünk álló hét első felében még marad a sokfelé csapadékos, változékony időjárás, majd csütörtöktől a hét végéig, száraz, napos, meleg időre lehet számítani. A Dunántúlon kedd estig, keleten szerda estig várható nedves, csapadékos idő, több hullámban záporokkal, zivatarokkal, de főként szerdán eső is eshet. Területi átlagban csütörtökig összesen 10 és 40 mm közötti mennyiség valószínű. Az ország nagy részén a talajok nedvességtartalma tovább nő. A hőmérséklet kedden és szerdán visszaesik pár fokkal, ekkor a legmelegebb órákban is többfelé 25 fok alatti értékek lesznek jellemzőek. Csütörtöktől vasárnapig anticiklon határozza meg időjárásunkat. Csütörtökön még elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, de pénteken és szombaton sehol sem valószínű csapadék, napos, száraz idő várható többfelé 30 fok fölötti maximum hőmérsékletekkel. A jelenlegi számítások szerint vasárnap éri el nyugat felől térségünket ismét egy frontrendszer.  

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu