Hiába a rengeteg eső, ezeken a területeken még mindig nagy a szárazság

Hiába a rengeteg eső, ezeken a területeken még mindig nagy a szárazság

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében is folytatódott a többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időjárás, sőt a hét elején csak a Dunántúlt öntöző záporok az ország keleti felére is átterjedtek, néhol felhőszakadások is előfordultak. A kukorica és a napraforgó már az érés korai szakaszába léptek, de a legtöbb helyen jól jön még a csapadék.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt héten szerda kivételével minden nap többfelé is előfordult több-kevesebb csapadék az országban - írja a met.hu. A hét második felében a nyugati országrészben esett nagyobb mennyiség, 10-40 mm (Szentgotthárd térségében 100 mm), de lokálisan máshol is előfordultak felhőszakadások, melyekből több mint 30 mm hullott. A Tiszántúl jelentős részén azonban most sem esett számottevő mennyiség, így Debrecen térségében és a keleti határszélen vannak területek, ahol augusztus első felében 1 mm-nél is kevesebb esett, és igen szárazak a talajnak nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegei is. A Dunántúl és a középső országrész nagy részén valamint a Nyírség területén viszont sokfelé sáros a felszín, és a felső fél méteres talajréteg nedvességviszonyai is jók. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 
Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A kukorica és a napraforgó jellemzően már elvirágzott, és az érés korai fázisában járnak, előbbi a tejes érés, egyre többfelé a viaszérés, utóbbi a citromérés fenológiai fázisában. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A sokáig szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek a növények, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. Az aratás után a csapadékos időben sokfelé elszaporodtak a gyomok, zöldellnek a táblák. Ilyenkor a tarló elmunkálása, a talaj fölső rétegének fellazítása csökkenti a párolgást, a nedvesség így megőrződik a talajban.

Az előttünk álló hét első felében még marad a sokfelé csapadékos, változékony időjárás, majd csütörtöktől a hét végéig, száraz, napos, meleg időre lehet számítani. A Dunántúlon kedd estig, keleten szerda estig várható nedves, csapadékos idő, több hullámban záporokkal, zivatarokkal, de főként szerdán eső is eshet. Területi átlagban csütörtökig összesen 10 és 40 mm közötti mennyiség valószínű. Az ország nagy részén a talajok nedvességtartalma tovább nő. A hőmérséklet kedden és szerdán visszaesik pár fokkal, ekkor a legmelegebb órákban is többfelé 25 fok alatti értékek lesznek jellemzőek. Csütörtöktől vasárnapig anticiklon határozza meg időjárásunkat. Csütörtökön még elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, de pénteken és szombaton sehol sem valószínű csapadék, napos, száraz idő várható többfelé 30 fok fölötti maximum hőmérsékletekkel. A jelenlegi számítások szerint vasárnap éri el nyugat felől térségünket ismét egy frontrendszer.  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13