2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Növény

Horribilis pénzeket adnak a szarvasgombáért

Több mint 23 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 850 grammos fehér szarvasgomba egy közelmúltbeli olaszországi aukción. Az elmúlt néhány év aszályos időszakai miatt jelentősen nőttek a szarvasgombaárak, és egyre nehezebb jó minőségű szarvasgombákat találni. Emiatt az idei árak már minden rekordot megdöntöttek.
 
 

Az olaszországi Alba kisváros idei szarvasgomba aukcióján 75 ezer eurót, azaz több mint 23 millió forintot fizettet egy 850 grammos szarvasgombáért egy hongkongi vásárló. A Piemontban található település Olaszország "szarvasgomba fővárosaként" ismert, ahol minden évben szarvasgomba vásárt rendeznek, ez utóbbi csúcspontját pedig az árverés jelenti.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Idén élő műholdas kapcsolattal Hongkongban és Dubaiban is követhették a szarvasgomba-rajongók az aukciót. A közelmúltban megrendezett vásáron pedig mintegy 100 ezer látogató vett részt a világ minden tájáról. Vannak, akik szarvasgombát vásárolni, vagy eladni jönnek, de olyan is akad, aki csak szemrevételezni szeretné az ízletes gombákat – írja a reuters.com.

Ugyanakkor az elmúlt évek aszályos időjárása, illetve az éghajlatváltozásnak tulajdonított heves viharok jelentősen csökkentették a szarvasgomba-termést az olasz régióban.


Az elmúlt 25 évben a szarvasgomba-termés 30 százalékkal csökkent, egyes helyeken pedig teljesen el is tűnt. Ennek legfőbb oka, hogy az olasz mezõgazdasági területek majdnem kétharmadát hosszú ideig tartó szárazság sújtotta. A szarvasgomba korlátozott elérhetősége jelentősen növelte az árakat, amelyek ebben az évben elérték a valaha volt legmagasabb szintet: egy kilogramm szarvasgomba átlagosan 6000 euróba, azaz 1,8 millió forintba kerül.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu