2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Növény

Időzített bomba ketyeg alattunk: ha ez így megy tovább, mind szomjan halunk

A talajvíz drámai hiányának veszélye fenyegeti a jövő generációit, egy tanulmány szerint ugyanis a következő 100 évben a világ talajvízraktárának mindössze a fele töltődik majd fel teljesen. A jelenségért a klímaváltozás a felelős, a talajvízforrásokat ugyanakkor már most is erőteljesen veszélyezteti a világ népességének folyamatos növekedése.
 
 

A Nature Climate Change című tudományos lap egyik tanulmánya szerint a következő 100 évben a világ talajvízraktárának csak a fele fog majd teljesen feltöltődni vagy egyensúlyba kerülni. A kutatók a talajvíz-adatok alapján készült számítógépes modellekre alapozták jóslataikat, elmondásuk alapján pedig az eredmények riasztóak.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


A jelenségért az utóbbi években egyre gyakoribb szélsőségesen száraz időszakok, illetve heves esőzések tehetőek felelőssé, ezek következményei azonban csak késleltetve jelentkeznek majd. A szakemberek szerint egy környezetvédelmi időzített bombáról van szó, a klímaváltozás talajvíz újraképződésére vonatkozó minden jelenlegi következménye ugyanis csak hosszú idő múlva fogja befolyásolni teljes mértékben a folyók vagy a vizes területek alap vízhozamát.

A folyamat, amelynek során az esővíz átszűrődik és a mélyebb talajrétegekben talajvízként összegyűlik, évszázadokon át is eltarthat. A talajvízforrásokat ugyanakkor már ma is jelentősen veszélyezteti az emberek növekvő száma, és az élelmiszertermelés mértékének ezzel járó növekedése.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu