2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

Így változna az agrártámogatás

Az Európai Bizottság csütörtökön hoz nyilvánosságra a közös agrárpolitika jövőjével foglalkozó közleményét, melyben az agrártámogatások termelők és tagállamok közötti igazságosabb elosztását javasolja.
 
 

Brüsszel a konzultációra bocsátandó állásfoglalásban elveti az egész EU-ban egységes hektáralapú direkt támogatás bevezetését, azonban a jelenlegi, az új tagállamok gazdálkodói számára hátrányos támogatási rendszernek véget szeretne vetni – értesült a BruxInfo.

A történelmi támogatási mértékeken nyugvó kifizetések akár számottevően is átrendezheti a közös mezőgazdasági költségvetés egyes országok közötti elosztását. A módosítás fő vesztese Franciaország lehet, míg a lengyel és balti agrártermelők jövedelmei emelkedhetnek.

Brüsszel tervei szerint 2013 után egy tagállam valamennyi agrártermelője termeléstől elválasztott átalány közvetlen kifizetés formájában alapjövedelem-támogatást kapna. A kifizetések arányosabb elosztása végett a nagybirtokok számára kifizethető direkt támogatásokat maximálnák, noha nem vennének egy kalap alá minden nagyüzemet.

Az környezetbarát gazdálkodás előmozdítására külön „zöld” közvetlen kifizetéseket is kapnának, míg a mostoha körülmények között termelő gazdák további kiegészítő támogatáshoz juthatnának, területalapú kifizetés formájában vagy önkéntes alapon nemzeti kiegészítéssel (top up).

A kistermelők minimális szintű közvetlen jövedelemtámogatásban részesülnének. A jövőben kizárólag az aktív mezőgazdasági tevékenységet űzők juthatnának támogatáshoz, golfpályákhoz és egyéb, nem közvetlenül agráriumhoz kapcsolódó tevékenységekhez nem lehetne többé közösségi pénzekhez jutni.


A Bizottság csütörtöki közleménye szerint a KAP elé három fő célt kell kitűzni a jövőben: a fenntartható élelmiszertermelést, a természeti források fenntartható kezelését és a kiegyensúlyozott területfejlesztést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu