2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Illegális fúrt kutak: 2020-ig tolhatják ki a türelmi időt

Idén decemberben lejár az a türelmi időszak, amely alatt bírságmentesen lehet engedélyeztetni a vízügyi hatóságoknál a korábban be nem jelentett fúrt kutakat. Összhangban a Víz Keretirányelv stratégia tervének 2021-ig elkészítendő felülvizsgálatával, valamint a Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztési felhívásának 2020. augusztus 3-i utolsó benyújtási lehetőségével, a moratórium 2020 végéig történő meghosszabbítását kezdeményezte az agrárkamara.
 
 

A 2016-ban életbe lépett moratóriumot megelőzően azt a vízhasználót, aki vízjogi engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, a vízügyi hatóság kötelezhette a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására, és indokolt esetben annak megszüntetésére. Ezen kívül akár 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre. Az Agrárkamara törvénymódosítási javaslatára eltörölték ezeket a szankciókat, így a legálissá vált kutak tulajdonosai európai uniós pályázatokon is indulhatnak. A visszajelzések alapján számos gazdálkodó élt a lehetőséggel. Az uniós források biztonságos lehívása érdekében a kamara kezdeményezte a moratórium 2020. december 31-ig történő meghosszabbítását.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
A jelenlegi törvénymódosító javaslat szerint mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a személy, aki az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, vízkivételt biztosító vízilétesítmények – többek között a mezőgazdasági célú, a zártkerti, illetve a házi vízigényt kiszolgáló kutak – vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31-ig kérelmezi.

A jogalkotó már nem csak bírságot, hanem a vízügyi hatóság eljárási díjait is eltörölte. Az Agrárkamara jelenleg azon dolgozik, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténhessen. Az üzemeltetésre is szóló fennmaradási engedély szakmai követelményeinek egyszerűsítésén túl azt is fontosnak tartja, hogy az annak való megfeleltetést ne az engedély megszerzésekor kelljen teljesíteni, hanem elegendő legyen az engedély érvényessége alatt. Ezáltal biztosítható lenne a költségek ütemezett elosztása. A javaslatról a napokban tárgyal a kormány.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben