2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Növény

Interneten árulták a tiltott vegyszereket

Internetes apróhirdetésekkel buktak le azok a forgalmazók, akik tiltott növényvédő szereket próbáltak értékesíteni Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem engedélyezett, illetve magyar nyelvű címkével nem rendelkező termékekre bukkant, ezért elrendelte kivonásukat a forgalomból.
 
 

Megközelítette a 200 ezer forintot azon engedély nélkül forgalmazott növényvédő szerek összértéke, amelyeket magánszemélyek kínáltak eladásra az interneten – közölte a Nébih. Az engedély nélküli szereket árusító személyeket – az illetékes megyei rendőrkapitányságok biztosítása mellett – próbavásárlásokkal leplezte le az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Fejér megyében I. forgalmi kategóriájú növényvédő szer tiltott árusítása miatt indított hatósági eljárást a Nébih. Az érintett készítményt kizárólag egészségügyi gázmesteri vizsgával rendelkező szakember alkalmazhatja. A hivatal elrendelte a készítmény lefoglalását, illetve intézkedett arról is, hogy a terméket kivonják a forgalomból.

Pest megyében olyan talajfertőtlenítő szert és gyomirtó szert vontak ki a forgalomból, amelyeken nem volt magyar nyelvű címke. E termékek Magyarországon nem engedélyezettek vagy már nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel. Az engedély nélkül árusított növényvédő szereket a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság bűnjelként lefoglalta.

Az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár, hiszen egészségügyi hatásukat nem vizsgálták – állapítja meg a Nébih közleménye. Az engedéllyel nem rendelkező készítmények potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amelyek heveny vagy idült egészségkárosító hatással lehetnek az alkalmazójukra. Az illegális szerek használatakor a termés károsodhat, sőt akár meg is semmisülhet. A káros hatóanyagok a környezetből az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségét is veszélyeztethetik – húzza alá a hivatal.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu