2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Növény

Itt áll feketén-fehéren: így drágult meg kegyetlenül a búza Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusi adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak májusban átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,9 százalékponttal több az áprilisi 15,5 százalékos emelkedésnél. Az AKI PÁIR friss adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 14 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 63,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával július második hetében. A takarmánybúza 61,3 ezer forint/tonna (+23 százalék) áron forgott ugyanekkor.
 
 

A KSH májusi felmérése szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 23,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi emelkedésnél. A gabonafélék termelői árának éves emelkedése 2,4 százalékponttal 38,8 százalékosra mérséklődött. A búza felvásárlási árának 31,1 százalékos éves emelkedése májusban 7,1 százalékponttal enyhébb volt az előző havinál, míg tavaly éppen fordítva 6,8 százalékponttal mérséklődött az áresés, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatai szerint az őszi búza felvásárlási ára 2021 áprilisában és májusában az elmúlt évek rekordját produkálta. Ekkor a búza tonnáját 71,2 ezer forintért adták, ami valóban kiemelkedően magas ár volt. Békés megyében kiemelkedően jó lett a búzatermés, jelenleg a takarmánybúza tonnájáért 60-62 ezer forintot adnak, az étkezésiért 64-67 ezret. Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára szerint a magas árakat az okozza, hogy fuzárium és egyéb betegség nem ütötte fel a fejét, illetve az erősen csapadékoshiányos idő miatt kevesebb kukoricatermés várható, így a takarmányigényt többen búzával elégítenék ki. Ezzel szemben Tolna megyében, ahol a csapadékhiány miatt vegyes minőségű lett a termés, a termelők a takarmánybúzát 59-60 ezer, a malmi minőségű búzát 60-70 ezer forint között tudják értékesíteni tonnánként.

A búza felvásárlási átlagára Magyarországon, Ft/kg (Fotó: KSH / MTVA Sajtóarchívuma / MTI)

Időközben kiderült, hogy az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult, a szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését. A hideg és csapadékos tavaszi időszak miatt az idei gabona kisebb szemű és tömegű a korábbi évekhez képest. Az Agrárminisztérium hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt elmondta, hogy őszi búzából kicsivel több mint 5 millió tonna termett. A kiugró hozamnak köszönhetően az őszi búza összhozama kisebb termőterületen is ugyanannyi lett, mint tavaly.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!