Jó szomszédi iszony: drónról szórták a mérget a budai luxuskerületben

agrarszektor.hu
Még mezőgazdasági területeken sem lehet legálisan bevetni permetező drónt, de a jelek szerint egy magyar villatulajdonosnak mégis sikerült valakit rávennie arra, hogy gépével egy idegen birtok fölé repülve gyomirtóval szórja meg a fákat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A XII. kerület Hegyvidék része a főváros egyik legszebb és legdrágább környéke, ahol zöld növényzet uralja az udvokat. Most egy szomszédvita következtében egy társasház lakói éppen ezt veszítették el - írja az index.hu. A szóban forgó társasházat csak egy kis utca választja el a szomszédos villától. A villának nemrég új tulajdonosa lett, aki átfogó felújításba kezdett az ingatlanon. Hamarosan a társasház lakóit is megkereste azzal, hogy úgy tudja, a kertben álló gesztenyefákat - mint sok más gesztenyefát az országban - megtámadta az aknázómoly. Felajánlotta, hogy vállalja a fák visszavágásának költségét - ez megnöveli az élettartamukat -, valamint felajánl 2 millió forint készpénzt a társasháznak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ezt a lakók azonban elutasították. Arra gyanakodtak, hogy a gesztenyefák egyszerűen árnyékolták a csinosodó villa erkélyét. Ezt alátámasztja, hogy a szomszéd a saját területén is növénystuccolásokat végzett az erkély körül. Augusztus végén feltűnt egy drón. A lakók beszámolói alapján a hatrotoros eszköz a hajnali órákban repült be a telek fölé, többen felébredtek a zajra. Másnap vették észre, hogy valamiféle anyag borítja a növények leveleit, az autók szélvédőjét, de az épületre is jutott belőle.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az esetről értesítették a katasztrófavédelmet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is, végül a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét, a vizsgálat után a következőt írták: "A növényzet több helyen, eltérő mértékben károsodott [...] Az észlelt tünetek alapján gyomirtó szer felhasználása volt valószínűsíthető."

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint kiderült, nagy mennyiségű totális gyomirtó, egész pontosan glifozát hatóanyag, valamint gombaölőszer is volt a kipermetezett lében. A vegyszer észlelése után mintegy 10 nappal az egyik gesztenyefa teljesen lecsupaszodott, és a többi fán is - főleg a lombkorona felső részén - perzseltek voltak vagy hiányoztak a levelek. Az alábbi fotón a részben csupasz faágak, illetve az örökzöldek perzselt levelei láthatók.

A hatályos szabályozás szerint tilos drónról permetezni, még külterületen is, nemhogy a város közepén. A tények jelenleg annyit támasztanak alá, hogy valaki valahogy glifozátot jutatott egy budapesti ház kertjébe. A XII. kerületi rendőrség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, ami jelenleg is folyamatban van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?