Ítéletet mondott az amerikai bíróság: rákkeltő a Roundup gyomirtó

MTI
Újabb amerikai bíróság ítélte meg úgy, hogy rákkeltő a német Bayer vegyipari óriás által forgalmazott Roundup nevű gyomirtó. A gyártó cég a Monsanto, amelyet tavaly vásárolt fel a Bayer. A döntés ezúttal is San Franciscóban született, akárcsak tavaly augusztusban, amikor először nyert pert egy áldozat a Monsanto ellen, akkor csaknem 290 millió dolláros kártérítés kifizetésére ítélték a vegyipari óriást, amelyet a fellebbviteli bíróság a vállalat fellebbezése után 78,5 millió dollárra csökkentett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta 2018 augusztusában a San Franciscó-i bíróság esküdtszéke felelősnek mondta ki a Monsantót - amely akkoriban került a Bayer tulajdonába - abban, hogy nem tájékoztatta vásárlóit a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó használatának lehetséges következményeiről. A Monsanto ellen akkor nyert először pert az egyik áldozat, és akkor csaknem 290 millió dolláros kártérítés kifizetésére ítélték a vegyipari óriást. Az ítélethozatal után a cég a fellebbezésből is vesztesen került ki, de a kártérítés összegét a fellebbviteli bíróság 78,5 millió dollárra csökkentette.

EZ IS ÉRDEKELHET
A napokban San Franciscóban a bíróság egy újabb esetben állapította meg, hogy rákkeltő a német Bayer cég által forgalmazott Roundup nevű gyomirtó. Ítéletében a bíróság kimondta: a most pert indító amerikai férfi rákbetegségének kialakulásához jelentős mértékben hozzájárult a glifozátot tartalmazó Roundup, amelynek használati utasításában a gyártó nem tüntette fel a kártékony hatásokat. A gyártó cég a Monsanto, amelyet tavaly vásárolt fel a német Bayer.

A szövetségi kerületi bíróság - ahol hat esküdt hozta meg a döntést - leszögezte: a 70 éves Edwin Hardeman panaszos bizonyítani tudta, hogy limfómájának kiváltója a Roundup, amelyet 26 éven keresztül rendszeresen használt. 

A Bayer szerint a Roundup legfőbb összetevője, a glifozát biztonságos vegyület, ezért a vállalat kérésére a pert két részletben tárgyalják. Először a Roundup káros hatásainak tudományos vizsgálatára, illetve ennek bizonyítási eljárására került sor, ennek ügyében született döntés a napokban. Szerdától pedig - a per második szakaszában - azt vizsgálják, milyen mértékben volt tisztában a Monsanto (Bayer) a forgalmazott gyomirtó kockázataival, és ezeket vajon szándékosan hallgatta-e el, ha pedig igen, akkor mekkora kártérítést kell fizetnie a felperesnek.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutató ügynöksége 2015-ben a glifozátot emberre káros és nagy valószínűséggel rákkeltő hatású vegyszernek minősítette. Német adatokra hivatkozó amerikai sajtójelentések szerint 2019. január végéig összesen 11 200 amerikai, köztük számos farmer, kertész és tájrendező indított pert a Bayer ellen a glifozátot tartalmazó termékei miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03