2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Növény

Jön még kutyára adó

A vidékfejlesztési miniszter által az Országgyűlésnek csütörtökön benyújtott új törvénymódosítás lehetőséget adna az önkormányzatoknak az ún. ebadó kivetésére, betiltaná az élőállatok nyereményjátékon való elajándékozását, és újrafogalmazná a kutyák veszélyessé minősítő szabályzatát is.
 
 

Az önkormányzatok maguk dönthetik el, hogy beszedik-e a legfeljebb 3500 forintos ebrendészeti hozzájárulást a kutyák gazdáitól, mely összegre "a felelős állattartásra való nevelés, a társállatok megbecsülésének javítása mellett az ebrendészetet, mint állami feladatot ellátó helyi önkormányzatok célzott anyagi forráshoz jutása" miatt van szükség.

Kivételt képeznének a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő, vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban, vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkezi és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott; valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák.

A javaslat kitér továbbá a kutyákat veszélyesnek minősítő szabályzatra is, hiszen az eddigi rendelet jogbizonytalanságot okozott azzal, hogy veszélyes ebnek nyilvánította a pitbull terrier fajtájú kutyákat és keverékeiket, ugyanakkor a fajta megnyugtató módon nem különítheti el a staffordshire terrier fajtájú ebektől, amelyeket a jogszabály nem sorolt a veszélyes kutyák közé. Mostantól az ebekről nem fajtája, hanem kizárólag egyéni viselkedésének következményeként ítélkezhetnek az illetékes szervek.

Újítás továbbá, hogy a folyamatosan növekvő ebállomány nagyságának szabályzása végett az önkormányzatoknak a javaslat elfogadása esetén lehetősége lesz ebösszeírást végbevinni. Nem utolsó sorban pedig megváltoztatnák a prémtermelés szabályait. a csincsilla és az angóranyúl kivételével megtiltja más állatok prémtermelési célú hasznosítását, így Magyarország is csatlakozhat azon európai országok közé, melyek korlátozzák bizonyos prémfajok tartását, leölését.

A módosítás megtiltja továbbá az élő állatok nyereményjáték díjaként történő felhasználását az állatok védelme, jóléte érdekében - írja a hírszerző.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu