2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Növény

Kiderült a titok: ezt sokan nem tudják, amikor fagyvédelemről van szó

Az utóbbi hetek időjárása rendesen próbára tette a termelőket, a 20 fokos tavaszi meleget követően ugyanis komoly károkat okozott a hirtelen jött lehűlés, amihez kemény hajnali fagyok társultak. Több helyen a kajszitermés 80-90 százaléka odalett, voltak azonban akik különböző fagyvédelmi módszereket vetettek be, így védve a már virágzó fákat. Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy hány fokon, és a virágzás mely fázisaiban okozzák a legnagyobb károkat a mínuszok, ezért összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
 
 

A hirtelen jött hajnali fagyok szinte minden évben próbára teszik a termelőket. Nem volt ez másképp idén sem, az április elején beütött tavaszt ugyanis váratlanul kemény reggeli fagyok és mínuszok követték. Sokan különböző fagyvédelmi módszereket vetettek be, amelyek több helyen megmentették a gyümölcstermés egy részét, több termelőnél azonban a kajszitermész több mint 80 százaléka károsodott. 

 

Sokan nem tudják, de nem mindegy hány fokon, és a virágzás, terméshozás mely fázisaiban éri a növényeket a fagy, a mínuszok ugyanis nem minden esetben okoznak komoly károsodást. Amikor a nyíláskezdet állapotában van a növény, akkor több mint mínusz 10 fok kell ahhoz, hogy 90 százalékos legyen a károsodás, ugyanakkor a mínusz 3 fok már kritikus hőmérsékletnek számít. Fő virágzáskor már mínusz 5,6 foknál 90 százalékos károsodásról beszélhetünk, míg, amikor megjelenik a terméskezdemény, de még van rajta virágmaradvány, akkor már a mínusz 4,4 fok is komoly károkat okozhat. Ha már terméskezdemény van a fákon, akkor már a mínusz 0,5 fok kritikus hőmérsékletnek számít, mínusz 3,3 fok esetén azonban 90 százalékos károsodásra lehet számítani. 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu