Kiderült a titok: ezt sokan nem tudják, amikor fagyvédelemről van szó

Kiderült a titok: ezt sokan nem tudják, amikor fagyvédelemről van szó

agrarszektor.hu
Az utóbbi hetek időjárása rendesen próbára tette a termelőket, a 20 fokos tavaszi meleget követően ugyanis komoly károkat okozott a hirtelen jött lehűlés, amihez kemény hajnali fagyok társultak. Több helyen a kajszitermés 80-90 százaléka odalett, voltak azonban akik különböző fagyvédelmi módszereket vetettek be, így védve a már virágzó fákat. Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy hány fokon, és a virágzás mely fázisaiban okozzák a legnagyobb károkat a mínuszok, ezért összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hirtelen jött hajnali fagyok szinte minden évben próbára teszik a termelőket. Nem volt ez másképp idén sem, az április elején beütött tavaszt ugyanis váratlanul kemény reggeli fagyok és mínuszok követték. Sokan különböző fagyvédelmi módszereket vetettek be, amelyek több helyen megmentették a gyümölcstermés egy részét, több termelőnél azonban a kajszitermész több mint 80 százaléka károsodott. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Sokan nem tudják, de nem mindegy hány fokon, és a virágzás, terméshozás mely fázisaiban éri a növényeket a fagy, a mínuszok ugyanis nem minden esetben okoznak komoly károsodást. Amikor a nyíláskezdet állapotában van a növény, akkor több mint mínusz 10 fok kell ahhoz, hogy 90 százalékos legyen a károsodás, ugyanakkor a mínusz 3 fok már kritikus hőmérsékletnek számít. Fő virágzáskor már mínusz 5,6 foknál 90 százalékos károsodásról beszélhetünk, míg, amikor megjelenik a terméskezdemény, de még van rajta virágmaradvány, akkor már a mínusz 4,4 fok is komoly károkat okozhat. Ha már terméskezdemény van a fákon, akkor már a mínusz 0,5 fok kritikus hőmérsékletnek számít, mínusz 3,3 fok esetén azonban 90 százalékos károsodásra lehet számítani. 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?