2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Kiderült az igazság a magyar görögdinnyéről: ezért csúszott idén a szezon

Évről évre folyamatosan csökken a dinnyetermesztők száma Magyarországon, a termőterület nagysága pedig az elmúlt 5-6 évben 5000 hektárról 4500 hektárra apadt hazánkban - tájékoztatta az Agrárszektort Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szakembertől többek között azt is megtudtuk, lesz-e idén elegendő görögdinnye a piacokon, mire lehet számítani az árakat illetően, illetve, hogyan alakult a szezon a dinnye tekintetében.
 
 

Évente 4500-4700 hektáron termelnek görögdinnyét Magyarországon, ennek kétharmada Békés megyében található, amit Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követ - mondta Ledó Ferenc. Hozzátette, kisebb területen még termelnek az országban, például Baranya, Heves és Tolna megyében. A szakember kitért arra is, hogy a dinnyetermesztők száma folyamatosan csökken hazánkban, a termőterület pedig az elmúlt 5-6 évben 5000 hektárról 4500 hektár körülire apadt.

Mi a helyzet a sárgadinnyével?
2020-ban sárgadinnyét 520-550 hektáron termesztenek, ennek valamivel több mint felét fóliában, idén körülbelül 18-19 ezer tonna sárgadinnye terem Magyarországon - mondta Ledó Ferenc. Itt az ültetések március végén - április elején történtek, a szedések pedig június elejétől folyamatosak. Szabadföldre április közepe-május közepe között ültetnek a magyar termesztők, attól függ, hogy takarják-e vagy sem. Itt a legkorábbi szedések június 20 körül indultak, de nagyobb mennyiségek mostantól vannak az üzletekben. Várhatóan szeptember végéig folyamatos lesz az ellátás hazai termékből.

Az idei évvel kapcsolatban Ledó Ferenc közölte, a kiültetések április 10-15 között kezdődtek a déli területeken, majd április vége - május eleje körül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nehezen indult a szezon, a korai ültetésekben ugyanis komoly károkat tettek a fagyok, a május rendkívül hideg volt, így több helyen kötési problémák jelentkeztek. Emiatt az igazi szezon 7-10 napot késett, így mennyiségi görögdinnye csak a héten várható a piacokon, illetve a boltokban. 

Lesz elegendő görögdinnye a piacokon, és bízunk benne, hogy kitart a szezon augusztus végéig, szeptember elejéig.

Az elnöktől megtudtuk, hogy a héten már nagy mennyiségben lesz magyar dinnye a hazai boltokban és piacokon. Így az áruházláncokban is elindul a magyar áru, de valószínű, hogy a napokban még párhuzamosan jelen lesz az import is és a hazai is, de várhatóan július 10-15 -től már csak magyar dinnyét lehet kapni a különböző elárusító helyeken. Ledó Ferenc hangsúlyozta, az árakat és a minőséget nagymértékben befolyásolja az elkövetkezendő időszak időjárása, az árakat a kereslet - kínálat határozza meg. Mivel a többi nyári gyümölcsféléből a fagyok miatt kevesebb lesz, ezért, ha az időjárás kedvező lesz jó piacra számíthatnak a dinnyetermelők - tette hozzá. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu