2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Növény

Kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a foktői növényolaj-finomító építését

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjához tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft. Foktőn megvalósuló növényolaj-finomító üzemének építését. Az étolajat előállító gyár létesítése körülbelül 40 új munkahelyet teremt Foktőn. A beruházás mintegy 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg, amelynek tervezett bekerülési értéke körülbelül 22,2 milliárd forint.
 
 

Kiemelt jelentőségű beruházás lett a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjához tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft. Foktőn megvalósuló növényolaj-finomító üzemének építése - írja közleményében a Pannon Növényolajgyártó Kft. A kiemeltté nyilvánítás célja az, hogy gördülékenyebbé váljon a beruházással kapcsolatos hatósági ügyintézés - az erről szóló határozat a 2020. június 3-i Magyar Közlönyben jelent meg. Az üzem ünnepélyes alapkőletételére 2020. szeptember 7-én került sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és Font Sándor országgyűlési képviselő és az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnökének jelenlétében.

Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

A jelenlegi beruházással a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, azzal a céllal, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. Az új finomító egység a már meglévő üzemegységben előállított mind a négy magfajta nyersolajának finomítására alkalmas lesz. A beruházás 40 új munkahelyet teremt a térségben, ezáltal a gyár dolgozói létszáma várhatóan 25 százalékkal növekszik majd. Az új növényolaj-finomító üzem terület-előkészítési munkálatai 2020 májusában kezdődtek meg, a finomítás a tervek szerint 2022-ben indul majd.

2009-ben kezdődött saját zöldmezős beruházásban épített növényolajgyárat a Bács-Kiskun megyei Foktő területén a világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó Glencore Agriculture cégcsoport hazai leányvállalata, a Pannon Növényolajgyártó Kft. A beruházás részben állami támogatással valósult meg. A 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzeme 2012-ben kezdhette meg működését. Az üzemben olajos magvakból (napraforgómag, repcemag, szójabab és kukoricacsíra) állítják elő a növényi olajat. A gyár közel 150 főnek biztosít munkahelyet. Az Év Gyára 2019 versenyen a legjobb zöldmezős beruházásért a létesítmény különdíjat nyert.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben