Kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a foktői növényolaj-finomító építését

Kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a foktői növényolaj-finomító építését

agrarszektor.hu
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjához tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft. Foktőn megvalósuló növényolaj-finomító üzemének építését. Az étolajat előállító gyár létesítése körülbelül 40 új munkahelyet teremt Foktőn. A beruházás mintegy 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg, amelynek tervezett bekerülési értéke körülbelül 22,2 milliárd forint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kiemelt jelentőségű beruházás lett a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjához tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft. Foktőn megvalósuló növényolaj-finomító üzemének építése - írja közleményében a Pannon Növényolajgyártó Kft. A kiemeltté nyilvánítás célja az, hogy gördülékenyebbé váljon a beruházással kapcsolatos hatósági ügyintézés - az erről szóló határozat a 2020. június 3-i Magyar Közlönyben jelent meg. Az üzem ünnepélyes alapkőletételére 2020. szeptember 7-én került sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és Font Sándor országgyűlési képviselő és az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnökének jelenlétében.

Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

A jelenlegi beruházással a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, azzal a céllal, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. Az új finomító egység a már meglévő üzemegységben előállított mind a négy magfajta nyersolajának finomítására alkalmas lesz. A beruházás 40 új munkahelyet teremt a térségben, ezáltal a gyár dolgozói létszáma várhatóan 25 százalékkal növekszik majd. Az új növényolaj-finomító üzem terület-előkészítési munkálatai 2020 májusában kezdődtek meg, a finomítás a tervek szerint 2022-ben indul majd.

2009-ben kezdődött saját zöldmezős beruházásban épített növényolajgyárat a Bács-Kiskun megyei Foktő területén a világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó Glencore Agriculture cégcsoport hazai leányvállalata, a Pannon Növényolajgyártó Kft. A beruházás részben állami támogatással valósult meg. A 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzeme 2012-ben kezdhette meg működését. Az üzemben olajos magvakból (napraforgómag, repcemag, szójabab és kukoricacsíra) állítják elő a növényi olajat. A gyár közel 150 főnek biztosít munkahelyet. Az Év Gyára 2019 versenyen a legjobb zöldmezős beruházásért a létesítmény különdíjat nyert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?