Óriási beruházás: két új telephelyet hoz létre Szerbiában a KITE

Óriási beruházás: két új telephelyet hoz létre Szerbiában a KITE

agrarszektor.hu
Jó ütemben haladnak a KITE Zrt. szerbiai leányvállalatának, a KITE d.o.o.-nak a fejlesztési munkálatai, melynek keretében Csenejen (Èenej) egy központi telephely, illetve Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) egy területi telephely épül meg. A projekt 2020 februárjában indult, és 2022 március végén zárul le.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KITE Zrt. jelenléte és tevékenysége több évre tekint vissza a balkáni térségben. Első, 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata, a KITE d.o.o. 2017 tavaszán kezdte meg aktív működését Szerbiában, majd 2020 januárjában Bosznia-Hercegovinában megalapult a KITE BH d.o.o. nevű leányvállalat is. A balkáni területek lefedettsége az idei évben tovább bővül, hiszen a KITE d.o.o. Montenegróban megkapta a John Deere termékek és szolgáltatások forgalmazási jogát, valamint Szerbiában két új telephely is épül.

A KITE d.o.o. 2017-es indulását követően a műszaki termékek forgalmazása mellett 2018-tól már agronómiai termékek értékesítésével és terményfelvásárlással is bővítette portfólióját. A vállalat által kínált magas minőségű termékek és szolgáltatások hamar az egyik legnépszerűbb forgalmazóvá tették a térségben, melynek köszönhetően, forgalma és piaci részaránya folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. A 2017-es indulása óta motoros gépek tekintetében a John Deere márkából 750 (ebből 128 környezetápolási gép), míg JCB-ből 75 darabot értékesített, munkagépek tekintetében pedig 628 darabot. A műszaki termékek piacán jelenleg a KITE d.o.o. körülbelül 20%-os piaci részaránnyal bír, éves árbevétele pedig a 2020. évben meghaladta a 35 millió eurót.

Az anyavállalat tervei között már a kezdetekben is egy országos hálózat kiépítése szerepelt. Két évvel a KITE d.o.o. megnyitása után újabb, immár saját tulajdonú telephely nyílt Topolyán. Az ingatlan a KITE standard szerint épült meg a Prosperitati Alapítvány támogatásával, illetve a KITE Zrt. saját forrásának bevonásával. A forgalom és tevékenységi kör bővülésének következtében 2020-ban a KITE d.o.o. ismét elérkezettnek látta az időt telephelyhálózatának bővítésére. A jövőt érintő növekedési tervek elérése, és a partnerek által támasztott piaci elvárások minél kedvezőbb kiszolgálása érdekében Csenejen egy központi telephely, Szávaszentdemeteren pedig egy területi telephely felépítése mellett döntött.

A fejlesztéshez kiváló lehetőséget biztosított a Magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium által elindított, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Nyugat-Balkán Beruházási Támogatási Program, melyre a KITE Zrt. is sikeresen pályázott, így 2020-ban elkezdődhettek az építési munkálatok. A projekt nettó összértéke 956 793 142 Ft, melynek 50%-a, azaz 478 396 571 Ft a projekt keretében elnyert vissza nem térítendő támogatás.

A pályázat megvalósítása során a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.-vel és az illetékes hatóságokkal folyamatos a kapcsolattartás, segítő hozzáállásuknak köszönhetően a felmerülő kérdések rövid időn belül megválaszolásra kerülnek. A Szerb Fejlesztési Ügynökség (RAS) minden nyertes pályázónak lehetőséget biztosított 2020 novemberében a Belgrádban a projekt bemutatására, amelyen a KITE Zrt. is részt vett, és ismertette a projekt megvalósításának részleteit, a cég közép- és hosszútávú stratégiai terveit.

A munkálatok mindkét helyszínen a terveknek megfelelően haladnak és összhangban vannak az kivitelezési ütemtervvel. A projekt jelenleg kivitelezési értékét tekintve 58%-os készültségnél tart. A munkálatok időigényessége alapján a cseneji központ 70%-os, a szávaszentdemeteri telephely pedig 60%-os készültségi állapotban van, a felszín alatti munkálatok már mind a két helyszínen elkészültek.

2021 augusztus közepéig az épületek vázszerkezete, falazati és tetőszerkezeti idomai kerületek megépítésre, valamint a külső térburkolati elemek lehelyezése is elkezdődött. A cseneji helyszínen az épület belső elválasztófalainak építési munkálatai is már zajlanak. Elindult továbbá a projekthez kapcsolódó eszközök beszerzése is, a targoncák, kézi emelők már meg is érkeztek. A híddaruk várhatóan szeptember közepén kerülnek szállításra, ami összhangban van az építés előrehaladásával is.

Ezen infrastrukturális fejlesztések nagyban hozzájárulnak a vállalat tevékenységének minőségi javulásához, illetve területi lefedettségünk növeléséhez. A Csenej településen felépítendő központi irodaház tekintélyes megjelenésében is méltó lesz a magyarországi anyavállalat hazai piacon betöltött jelentőségéhez. Az új szávaszentdemeteri telephely elsősorban a térségben gazdálkodó partnerek gyorsabb kiszolgálását és logisztikai lefedettség növelését teszi lehetővé. Hosszú távú cél az anyavállalathoz hasonló piaci részarányok elérése Szerbiában is, melyhez ezen két lokáció nagyban hozzájárulhat. Piaci és gazdasági hatásokat tekintve a KITE d.o.o árbevételének emelkedését, illetve ezzel összhangban az eredmény növekedését várja a projekttől. Növelni szeretné továbbá a kiszolgált partnerek számát, az értékesítési volument, ezáltal jelentősen növelve piaci lefedettségét. A Vajdasági régió, illetve hosszabb távon az egész szerb mezőgazdasági szektor meghatározó szereplőjévé kíván válni.

(A cikkben megjelent képek a KITE Zrt. tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31