2022. január 22. szombat Vince, Artúr

Hírek - Növény

Külföldre viszik a magyar cukorrépát a termelők: ezért vállalják be a nagyobb fuvart

Közepes termést hozott tavaly a cukorrépa, a tavaszi hideg, az aszály és az intenzív csapadék is ártott a növénynek, ráadásul egyes térségekben a rengeteg esőben alacsonyabb lett a répa cukortartalma - írja a Világgazdaság keddi számában.
 
 

A lapnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára elmondta, hogy az átlagtermés (16 százalékos cukortartalommal) hektáronként 55,83 tonna volt, ami közepesnek mondható. A termőterület az utóbbi években csökkent, elsősorban a cukor alacsony világpiaci ára miatt - jelezte a főtitkár.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában véget ért a cukorfeldolgozási kampány. A gyárba 11 690 hektár termését szállították be a szerződéses termelők. Az ország egyetlen cukorgyárában - 16 százalékos cukortartalmú répára átszámítva - 652 685 tonnát dolgoztak fel. A mostani kampány során mintegy százezer tonna fehér cukor készült.

Az utóbbi években horvátországi gyárakba is szállítanak cukorrépát a termelők, elsősorban a jobb fizetési feltételek miatt. A CTOSZ adatai szerint az eszéki gyár 1550 hektárról vásárolt magyarországi nyersanyagot a tavalyi termésből. Egy évvel korábban az eszéki és a verőcei gyárba összesen 1217 hektárról szállítottak magyar termelők. A horvátországi fuvar jobban megérte: az eszéki gyár tonnánként 32 eurót fizetett a cukorrépáért, míg a kaposvári 26,27 eurót.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!