2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

Legkorábban jövő évtől kaphatnak vis maior hitelt a károsult gazdák

Várhatóan a jövő év elejétől nyújthatják be hiteligényeiket a természeti csapásokkal sújtott mezőgazdasági termelők az agrárforgóeszköz vis maior hitelprogramban, amelynek az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. biztosítja a csatlakozó kereskedelmi bankok közreműködésével – olvasható az agromonitoron.
 
 

Az MFB a 6 milliárd forintban meghatározott kedvezményes hitelkerethez a devizapiacról szerzi be a szükséges euró forrásokat, melyhez az árfolyamkockázat kiküszöbölésére árfolyam-fedezeti megállapodást köt a nemzetgazdasági miniszterrel.

Az MFB az új hitelterméket három havi EURIBOR plusz legfeljebb 5 százalékos éves kamattal hirdeti meg. A kamathoz egyéb közvetlen állami támogatás nem társul.

Nyiri János, az MFB szóvivője az agromonitor.hu-nak elmondta: a konstrukcióban azok az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági termelők juthatnak kedvezményes kamatozású forrásokhoz, akik az elháríthatatlan külső okkal (vis maiorral) vagy az agrár-kárenyhítéssel kapcsolatos bejelentéseiket megtették, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) pedig a szakhatósági állásfoglalást megadta, illetve úgynevezett pozitív záradékolást tett.

A szóvivő tájékoztatása szerint az új források legkorábban a jövő év elejétől vehetők majd igénybe. A szóvivő szerint a nagy érdeklődés és az eddigi gyakorlat alapján várható, hogy a jelenlegi MFB-konstrukciókban is részt vevő, nagy országos fiókhálózatú bankok forgalmazzák majd az új hitelterméket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu