Még mindig nem esett elég eső: van ahol nagyon rossz a helyzet

agrarszektor.hu
Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, a délies áramlással ugyanis viszonylag nedves léghullámok érkeznek Magyarország felé, az országos áztató eső azonban még mindig nem valószínű. Ugyanakkor a hét végétől szárazabb légtömeg áramlik a térségünkbe északkelet felől. Habár az elmúlt időszak esőzései jót tettek a szántóföldi növények fejlődésének, velük együtt a gyomok is ugyanolyan gyorsan nőnek. Ugyanakkor a déli országrészben komoly terméskiesések várhatók az őszi búzában és a repcében egyaránt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét második felében már csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, számottevő csapadék pedig csak kisebb körzetekben hullott. A napi maximumok többnyire 20 és 25 fok között alakultak. A talaj felső 20 centiméteres rétege a Tiszántúlon és az Alpokalján nedves, miközben a középső országrészben még mindig sokfelé száraznak mondható, így főleg ezeken a területeken lenne nagy szükség csapadékra. A déli országrészben az elmúlt 30 nap során helyenként alig 10-15 milliméter csapadék hullott, ez nagyon kevés, így ezeken a területeken a tavaszi vetések nem tudnak optimálisan fejlődni, de az őszi búzában és a repcében is terméskiesés várható - írja a met.hu.

Az országban a szántóföldi növények közül a repce a magképződés, az őszi búza a virágzás, a kukorica 5-7 leveles, a napraforgó pedig 6-8 leveles fenológiai állapotban van többnyire, és a szőlő virágzása megkezdődött. Az elmúlt heti csapadék hatására az állományok többsége, és ezzel együtt a gyomok is jól fejlődnek, a középső területeken ugyanakkor további csapadékra lenne szükség.

Ezen a héten alig változik majd az időjárás, területi átlagban a vasárnap estig várható összcsapadék 5 és 15 milliméter között valószínű, de nagy területi különbségekkel lehet majd számolni. Míg egyes körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak a csapadékból, egyes helyeken akár felhőszakadás is előfordulhat, szombattól pedig szárazra fordul az idő. A hőmérséklet nyáriasan alakul majd, és szerdától már 24 és 29 fok között várhatók a csúcsértékek. A levegő nedvességtartalma a szinte minden napos csapadékos időszakokban, és az éjszakai órában is 80 százalék fölé emelkedik majd, így a gombás betegségeknek kedvező körülmények alakulhatnak ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03