2019. július 16. kedd Valter

Hírek - Növény

Megrázta magát a repce: "Csak" 10 százalékkal gyengébb a termés, mint az ötéves átlag

Az USDA adatai alapján a repceterület nagysága a vetés idején uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt 2006 óta most a legkisebb Európában, az ötéves átlagot pedig 14 százalékkal múlja alul. A gyenge kezdés után azonban sokat javult a repce állapota, a mostani esők pedig tovább növelik a terméskilátásokat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az USDA előrejelzése szerint az Európai Unióban a 2019/20-as gazdasági évben 19,7 millió tonna repcemag kerülhet a raktárakba, ez csak egy kicsivel kisebb, mint a tavalyi eredmény volt, de 10 százalékkal rosszabb, mint az ötéves átlag. Ahhoz képest, hogy a vetésterület 2006 óta most a legkisebb, ez meglepően jó végkifejlet lenne.


A legnagyobb repcetermelőknél, Francia- és Németországban voltak a legrosszabbak az időjárási feltételek a vetés idején, de Lengyelországban és Angliában is túl száraz volt az időjárás, ahogy Romániában és az egész Balkánon is. Románia az utóbbi években jelentős repcetermelővé vált Európában, de a futó szezonban gyengén fejlődtek az itteni állományok. A búza európai termőterületének bővülésében mindenképpen szerepet játszott az, hogy a repcevetés idején túl száraz volt az időjárás, így inkább a kenyérgabona mellett döntöttek a termelők. A kukorica és a napraforgó területe hasonló okból nőtt meg idén, elsősorban a Balkánon.

A repce az indulási viszontagságok ellenére viszonylag jól regenerálódott, és egy átlagos termést produkálhat idén az elemzők szerint. A tél kifejezetten kedvezett az állományoknak, és tavasszal is jó ütemben érkeztek az esők. A májusi csapadék hatására a műholdas felvételek javuló kondíciójú táblákról tanúskodnak. Az átlaghozamok az USDA szerint nem lesznek rosszak, 3,4 tonna körül alakulhatnak hektáronként, ami a tavalyi gyenge év után 20 százalékos növekedést jelentene, viszont az ötéves átlagnál még mindig 4 százalékkal kevesebb lenne.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu