Megvan az első amerikai város, amely végleg leszámolna a díszpázsitok használatával

Megvan az első amerikai város, amely végleg leszámolna a díszpázsitok használatával

MTI
Las Vegas lehet az első amerikai város, amely felszámolja a rendkívül vízigényes díszpázsitokat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sivatag közepén épült Las Vegas térségének vízügyi szakemberi két évtizeden át kampányoltak azért, hogy a helyiek vízigényes növények helyett inkább a szárazságot jól tűrő alternatívákkal díszítsék a környezetüket, most pedig arra kérik a nevadai törvényhozókat, hogy számolják fel a még megmaradt pázsitok nagyjából 40 százalékát. A Dél-Nevadai Vízügyi Igazgatóság becslései szerint csaknem 21 négyzetkilométernyi "nem funkcionális gyep" található a városban. Ezek olyan füves területek, köztük autóutak menti zöldsávok és irodaparkok, amelyeken soha senki nem sétál, vagy használ bármilyen más módon.

A hatóság szerint a díszpázsitok négyszer annyi vizet igényelnek, mint a szárazságtűrő növényekkel, például kaktuszokkal és egyéb pozsgás növényekkel borított területek. A funkciótlan gyepeknek a felszámolásával nagyjából 15 százalékkal csökkenne a régió éves vízfogyasztása. Kalifornia ideiglenes öntözési tilalmat vezetett be a díszpázsitokra az elmúlt évtizedet sújtó aszály idején, ám egyetlen amerikai állam vagy nagyváros sem próbálkozott még meg bizonyos pázsittípusok teljes száműzésével.

A Dél-Nevadai Vízügyi Igazgatóság különböző intézkedéseket vezetett be az elmúlt években, például minden négyzetlábnyi felszedett pázsit után pénzt fizet a régebbi épületek tulajdonosainak. Ennek a programnak az üteme azonban lassul, miközben Nevada déli részének vízfogyasztása 9 százalékkal nőtt 2019 óta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43