2021. október 25. hétfő Blanka, Bianka

Hírek - Növény

Megvan az első amerikai város, amely végleg leszámolna a díszpázsitok használatával

Las Vegas lehet az első amerikai város, amely felszámolja a rendkívül vízigényes díszpázsitokat.
 
 

A sivatag közepén épült Las Vegas térségének vízügyi szakemberi két évtizeden át kampányoltak azért, hogy a helyiek vízigényes növények helyett inkább a szárazságot jól tűrő alternatívákkal díszítsék a környezetüket, most pedig arra kérik a nevadai törvényhozókat, hogy számolják fel a még megmaradt pázsitok nagyjából 40 százalékát. A Dél-Nevadai Vízügyi Igazgatóság becslései szerint csaknem 21 négyzetkilométernyi "nem funkcionális gyep" található a városban. Ezek olyan füves területek, köztük autóutak menti zöldsávok és irodaparkok, amelyeken soha senki nem sétál, vagy használ bármilyen más módon.

A hatóság szerint a díszpázsitok négyszer annyi vizet igényelnek, mint a szárazságtűrő növényekkel, például kaktuszokkal és egyéb pozsgás növényekkel borított területek. A funkciótlan gyepeknek a felszámolásával nagyjából 15 százalékkal csökkenne a régió éves vízfogyasztása. Kalifornia ideiglenes öntözési tilalmat vezetett be a díszpázsitokra az elmúlt évtizedet sújtó aszály idején, ám egyetlen amerikai állam vagy nagyváros sem próbálkozott még meg bizonyos pázsittípusok teljes száműzésével.

A Dél-Nevadai Vízügyi Igazgatóság különböző intézkedéseket vezetett be az elmúlt években, például minden négyzetlábnyi felszedett pázsit után pénzt fizet a régebbi épületek tulajdonosainak. Ennek a programnak az üteme azonban lassul, miközben Nevada déli részének vízfogyasztása 9 százalékkal nőtt 2019 óta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó