Hiába a sok eső, így is kiszárad Magyarország?

Hiába a sok eső, így is kiszárad Magyarország?

agrarszektor.hu
A csapadékban gazdag nyár után azt gondolhatnánk, hogy idén őszre helyrebillent a természet egyensúlya. A látszat azonban csal, hiszen a felszín alatt korántsem rózsás a helyzet: az utóbbi években Békés megyében például nyaranta a talajvízszint 3 méterrel csökkent. Magyarország „kiszáradása” számos okra vezethető vissza, ám a jelenséget nem kell tétlenül szemlélnünk. Akadnak olyan egyszerű lépések, amelyekkel klímabiztossá tehetjük otthonunkat, városunkat, vagy akár az ipari létesítményeket. Ráadásul ezekkel a tippekkel nem csak a környezetet, hanem hosszú távon a pénztárcánkat is „védjük”.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország területének 22,3 százaléka potenciális árvízi zóna - ez az egyik legmagasabb arány Európában - 34 százalékát pedig aszályok veszélyeztetik.1 Nem meglepő, hogy az önkormányzatok árvíz- és belvízkárok fedezésére fordított költsége éves szinten több tízmilliárd forintra rúg. A klímaváltozás jellegét előrejelző modellek szerint az évi átlagos csapadékmennyiség nem fog lényegesen módosulni, azonban annak időbeli eloszlásában kilengések várhatók: több lesz az extrém, nagycsapadékú nap, és ezzel egyidőben nyaranta a száraz időszakok is hosszabbá válnak. A hidrológusok, ökológusok és tájépítészek egyetértenek abban a legnagyobb kiterjedésű víztározó a termőtalaj lehetne, amely akár a csapadék kétharmadát is képes befogadni.

A Wavin közleményében Dr. Szkordilisz Flóra, városklíma szakértő, várostervező elmondta, szerinte két módon is védekezkedhetünk az elsivatagodás ellen. Egyrészt, mintegy a természetet „utánozva”, az NBS (nature based solution) módszer alkalmazásával:

  • Törjük fel a betont! Ahol csak lehet, használjunk természetes alapanyagokat, amelyek kevésbé tartják meg, illetve sugározzák magukból a meleget.
  • Ültessünk „klímabiztos” növényeket! A vízigényes pázsitok és örökzöldek helyett ültessünk inkább őshonos növényeket, gyümölcsfákat, például diófát, amely télen nem árnyékol, ám nyáron természetes módon hűti a kertet, termését pedig már-már aranyáron kaphatnánk meg a piacon. Kérdezzük meg a helyi kertészetben, hogy a lakhelyünkön jellemző talaj víztartó képességéhez mely növények illenek leginkább!

Másrészt éljünk az úgynevezett kék-zöld infrastruktúra nyújtotta lehetőségekkel, tehát alakítsuk az épített környezetünket is úgy, hogy ellenálljon a szélsőséges időjárásnak.

  • Már az építkezésnél legyünk körültekintők! Tájoljuk megfelelően az épületet, válasszunk minél világosabb színt a falfestéshez, tetőfedéshez. Tervezzük meg úgy a ház helyét a telken, hogy a körülvevő növényzet óvja az erős szelektől és árnyékolja a déli oldalon a házat, így védve az időjárás szélsőségeitől.
  • Segítsük a városi fák túlélését! A városi fák többnyire magányosan állnak egy betonfelület közepén, leveleiket nem csak a napsütés, hanem a betonról felszálló hő is égeti. Túlélésüket a gyökereket tápláló víztározóval segíthetjük.
  • Alakítsunk ki zöldhomlokzatot, zöldtetőt, vagy akár kék-zöld tetőt!
  • Nagyobb lapostetők esetén telepítsünk vákumos esővíz elvezető rendszert! A hirtelen lezúduló esőt a társasházak, középületek, csarnokok lapostetőiről így könnyen és gyorsan a szikkasztóba juttathatjuk.
  • Tartsuk a telken belül az értékes esővizet, alakítsunk ki esővíz szikkasztó és -tározó blokkot! A talajba ásott mezőkkel fogjuk fel a lezúduló esővízet, amit később például öntözésre használhatunk. Magyarországon jellemző éves csapadékmennyiség elegendő lehet egy 40 négyzetméteres konyhakert fenntartásához, és így egy négyfős család ellátáshoz. A zöldség- és gyümölcsárak ismeretében ez komoly tény, nem beszélve arról, hogy a kertészkedés bizonyítottan csökkenti a stresszt és a mentális egészségünket is óvja.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?