Most jött: elhagyta Ukrajnát az első gabonaszállító hajó

Most jött: elhagyta Ukrajnát az első gabonaszállító hajó

MTI
A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus másodikán Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát. Ukrán adatok szerint az előző évi betakarításból több mint húszmillió tonna gabona vár még exportra. A Sierra Leone-i zászló alatt hajózó Razonit további hajók követik majd. A hírt Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter is megerősítette.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kubrakov közleményében azt írta: Ukrajna partnereivel közösen újabb lépést tett annak érdekében, hogy elejét vegyék a világméretű éhínségnek. Hozzátette, legalább egymilliárd dollár bevételre számítanak a forgalom újraindulásának köszönhetően. Jelezte: Odessza térségében 16 másik hajó várakozik útra készen. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökség jelentése szerint "meglehetősen pozitív" fejleménynek nevezte az első gabonaszállító hajó elindulását. Szavai szerint ez jó lehetőséget teremt arra, hogy teszteljék, mennyire hatékonyak azok a mechanizmusok, amelyekről az isztambuli tárgyalásokon egyezett meg az orosz és az ukrán fél.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszország és Ukrajna július végén Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. António Guterres ENSZ-főtitkár is üdvözölte a hétfői gabonaszállítmány elindítását, és reményét fejezte ki, hogy még több ilyen hajó kelhet majd útra annak érdekében, hogy enyhüljön a globális élelmiszerválság. Guterres közleményében jelezték azt is, hogy az ENSZ világélelmezési programja 30 ezer tonna búzát tervez megvásárolni és elszállítani Ukrajnából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?