2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Nagy a feszültség Jánoshalmán: több milliós kárt okoztak a tilosban legelő állatok

A jánoshalmi földtulajdonosok immáron tíz éve kénytelenek tűrni, hogy az egyik gazda a birkáit rendszeresen az ő földjeiken legelteti a város mellett. A felháborodott Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknál mostanra telt be a pohár, néhány napja ugyanis közel két hektáron ették le a növésben lévő kukoricát a birkák, a gazdák szerint akár több millió forint is lehet a káruk.
 
 

Tíz évvel ezelőtt kezdődtek el a problémák, amikor a városhoz közel, a vasút melletti legelőn álló hodályhoz telepítette állatait a gazda és azóta évről évre a környező földeken legelteti őket – mondta el a baon.hu-nak Farkas Gábor. A jánoshalmi gazdálkodó arról számolt be, hogy az idei legnagyobb kárt az elmúlt napokban okozták az állatok, másfél-két hektárnyi területen legelték le a még növésben lévő kukoricát és a gabonát a környező földeken.

A gabona egy része talán újraéled, de a kukorica ezt a pusztítást nem éli túl, ki fog száradni – magyarázta a felháborodott gazda, aki szerint legalább nyolc földtulajdonosnak okozott ezzel több millió forint kárt az állatok gazdája. Farkas Gábor szerint az is érdemel néhány szót, hogy milyen körülmények között vannak tartva az állatok a hodályban, aminek félig be van szakadva a teteje, körülötte elpusztult állatok tetemei, sem takarmányt, sem vizet nem lehet látni a telepen, ami nincs bekerítve, az állatok pedig szabadon járnak-kelnek. Így hát nem csoda, hogy állandóan a környező földeken legelésznek – tette hozzá a jánoshalmi gazda. Farkas Gábor azt is elmondta, hogy korábban már többször is megpróbáltak beszélni az állatok gazdájával, de ő nem ismerte el a felelősségét. Sőt, volt, hogy fenyegetésig, tettlegességig is fajult egy-egy vita.

A gazdák mostanra elhatározták, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, és feljelentést tettek a rendőrségen, úgy értesültünk, vizsgálat is indult az ügyben. Farkas Gábor úgy tudja, hogy a telepen egy viskóban lakott egy öreg ember, ő volt megbízva az állatok felügyeletével, cserébe enni és szállást kapott. Információi szerint őt a rendőrök elvitték és a helyi hajléktalanszállón helyezték el. A baon.hu a felháborodott gazdáktól azt is megtudta, hogy az említett gazda belterületi ingatlanán is adódtak korábban problémák az állatok nem megfelelő tartásával, a szomszédok az önkormányzatnál tettek panaszt.

Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere a portál megkeresésére elmondta, hogy tavaly augusztusban érkezett a városházára bejelentés, azt panaszolták a Mátyás király utcai lakosok, hogy az ingatlanon tartott állatok olyan bűzt okoznak, amely elviselhetetlen, nem tudnak szellőztetni. A trágyatárolás nem volt szabályos, a kecskék átjártak a szomszédba, lelegelték a veteményest, az ingatlanon tartott kutyák kapunyitáskor rendszeresen kiszöktek az utcára és veszélyeztették az utcán tartózkodókat.

A városgazdálkodási osztály vezetője felszólította a terület tulajdonosát az állattartás, valamint a trágyatárolás szabályainak a betartására, helyszíni szemlét is kezdeményezett a hivatal, de az erről szóló értesítést a gazda nem vette át. Később egy előre nem egyeztetett időpontban a hivatal munkatársai felkeresték a gazdát, akkor az illető ígéretet tett arra, hogy az állatait a külterületi tanyájára szállítja, ami tavaly szeptemberben meg is történt, azóta a városházára újabb panasz nem érkezett a szomszédoktól.

A baon.hu megkereste a gazdát, aki ellen a többi gazda feljelentést tett a rendőrségen. A gazda a neve elhallgatását kérte, de a portál érdeklődésére elmondta, hogy a csapadékszegény tél és tavasz miatt a hodály körül elfogyott a legelő, ezért az állatokat át kellett volna hajtani külső legelőkre, de a szomszédos földek gazdái felszántották az utak egy részét, ezért erre nem volt lehetőség. A területhez legközelebb eső földet pedig a gazdája két oldalról elkerítette rossz, hiányos szövött dróttal, szögesdróttal és bálamadzaggal, de az állatok egy része a hajtás során így is be tudott szökni a területére, a kiterelésük azonban nehézkes volt, mert pont a hodály felőli része volt lezárva, az útjukba eső kukoricát valójában lelegelték – ismerte el a gazda.

A gazda azt állítja, korábban, amikor a jószágai rátévedtek a szomszéd földjére, kártérítést fizetett annak ellenére, hogy később a kukorica kihajtott újra és a tulajdonosa le tudta aratni, mintha mi sem történt volna. Megemlített egy másik esetet is, amikor egy távolabb eső földterületen hajtották keresztül a juhászával az állatokat az aratás után, akkor életveszélyesen meg is fenyegették őket.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben