Nem lehet megfékezni a poloskainváziót: óriási károkat okoznak a kertekben

agrarszektor.hu
A poloskák, a gyapottok-bagolylepkék, a harlekinkaticák és a selyemfényű puszpángmoly kártételei mellett a dióburok-fúrólégy aktív még, de az ellene való védekezéshez fokozott elővigyázatosság és körültekintés kell, figyelmeztetett Dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember utolsó napjaira is csendes, mérsékelten meleg, száraz időjárás volt jellemző, amelyet csak néha zavart meg néhány, kevés csapadékot hozó felhő. A betakarításra kedvező idő miatt időarányosan jól haladnak a munkák. Az időjárás most inkább a rovarkártevőknek kedvez, de több fajnak jelentősen csökkent már az aktivitása.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska aktivitása továbbra sem csökkent, még most is fellelhető valamennyi fejlődési alakja, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A szívogatásuk nyomán jelentkező tünetek miatt már most elég komolyak a károk a paprika- és a paradicsomtermésben. A torz és kifoltosodott bogyók piaci szempontból értéktelenek, ezért eladhatatlanná váltak. Nagyon sok a gyapottok-bagolylepke hernyója által belülről megrágott paprika és paradicsom is. A rágás miatt a száraz idő ellenére egyre több a szürkepenészes bogyó, illetve a más sebfertőző gomba okozta termésrothadás.

Az örökzöld dísznövényeken, főként a lucfenyők tobozán igen sok a nyugati levéllábú poloska, mely szívogatásával már most nagy károkat okozott. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska mellett mostantól ez a kártevő is előfordulhat a lakásokban, ugyanis előszeretettel telel fűtött helyeken.

A selyemfényű puszpángmoly még most is rajzik, bár repülése már korántsem olyan aktív, mint korábban. Az időjárás még lehetővé teszi a lárvák kelését és a bukszus lombozatának károsítását, de ez a rágás már korántsem lesz olyan feltűnő, mint a szeptember elején kikelt hernyóké. A kártevő hernyó alakban telel, tavasszal egy ideig még károsítani fog.

A szüretre váró szőlőültetvényekben tömegesen bújik meg a fürtökben a harlekinkatica. Most itt találja meg táplálékát, de ha bekerül a mustba, akkor mellékízt ad a szőlő levének. Ha az idő hűvösebbre fordul, ez a rovar is védett helyet fog keresni magának télire.

A legfrissebb információk szerinti rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető a dióburok-fúrólégy idei, katasztrofális mértékű kártétele. A védekezésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a felhasznált növényvédő szer maradéka nehogy feldúsuljon a dió termésében. A dióburok-fúrólégy egyébként még most is repül. A már korábban észlelt tömeges lombhullás után több helyen ismét kihajtottak a diófák, hasonlóan a vadgesztenyéhez. Ezzel a fa tartalék energiáit használja el, ami a jövő évi termés rovására fog menni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?