2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Növény

Nem lehet megfékezni a poloskainváziót: óriási károkat okoznak a kertekben

A poloskák, a gyapottok-bagolylepkék, a harlekinkaticák és a selyemfényű puszpángmoly kártételei mellett a dióburok-fúrólégy aktív még, de az ellene való védekezéshez fokozott elővigyázatosság és körültekintés kell, figyelmeztetett Dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.
 
 

Szeptember utolsó napjaira is csendes, mérsékelten meleg, száraz időjárás volt jellemző, amelyet csak néha zavart meg néhány, kevés csapadékot hozó felhő. A betakarításra kedvező idő miatt időarányosan jól haladnak a munkák. Az időjárás most inkább a rovarkártevőknek kedvez, de több fajnak jelentősen csökkent már az aktivitása.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska aktivitása továbbra sem csökkent, még most is fellelhető valamennyi fejlődési alakja, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A szívogatásuk nyomán jelentkező tünetek miatt már most elég komolyak a károk a paprika- és a paradicsomtermésben. A torz és kifoltosodott bogyók piaci szempontból értéktelenek, ezért eladhatatlanná váltak. Nagyon sok a gyapottok-bagolylepke hernyója által belülről megrágott paprika és paradicsom is. A rágás miatt a száraz idő ellenére egyre több a szürkepenészes bogyó, illetve a más sebfertőző gomba okozta termésrothadás.

Az örökzöld dísznövényeken, főként a lucfenyők tobozán igen sok a nyugati levéllábú poloska, mely szívogatásával már most nagy károkat okozott. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska mellett mostantól ez a kártevő is előfordulhat a lakásokban, ugyanis előszeretettel telel fűtött helyeken.

A selyemfényű puszpángmoly még most is rajzik, bár repülése már korántsem olyan aktív, mint korábban. Az időjárás még lehetővé teszi a lárvák kelését és a bukszus lombozatának károsítását, de ez a rágás már korántsem lesz olyan feltűnő, mint a szeptember elején kikelt hernyóké. A kártevő hernyó alakban telel, tavasszal egy ideig még károsítani fog.

A szüretre váró szőlőültetvényekben tömegesen bújik meg a fürtökben a harlekinkatica. Most itt találja meg táplálékát, de ha bekerül a mustba, akkor mellékízt ad a szőlő levének. Ha az idő hűvösebbre fordul, ez a rovar is védett helyet fog keresni magának télire.

A legfrissebb információk szerinti rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető a dióburok-fúrólégy idei, katasztrofális mértékű kártétele. A védekezésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a felhasznált növényvédő szer maradéka nehogy feldúsuljon a dió termésében. A dióburok-fúrólégy egyébként még most is repül. A már korábban észlelt tömeges lombhullás után több helyen ismét kihajtottak a diófák, hasonlóan a vadgesztenyéhez. Ezzel a fa tartalék energiáit használja el, ami a jövő évi termés rovására fog menni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu