2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Növény

Neonikotinoidok: újabb lesújtó vélemény és fellángoló vita

A neonikotinoid tartalmú növényvédő szerek veszélyeire hívja fel a figyelmet az a jelentés, amelyet a közelmúltban nyújtott be egy tudományos testület az Európai Bizottságnak. A tanulmányban azt kutatták, hogyan hatnak a neonikotinoidok a vadon élő, mezőgazdasági szempontból is hasznos rovarokra és madarakra. A jelentés szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy a neonikotinoidok valós veszélyt jelentenek és felesleges szennyezést okoznak.
 
 

Egyértelmű, hogy a neonikotinoidok negatívan hatnak a mezőgazdaság számára is hasznos, vadon élő szervezetekre, így például a méhekre, a vadméhekre és egyes ragadozó bogarakra - állítja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). A szervezet 2012-től rögzített adatokat dolgozott fel legújabb jelentésében, amelyet az Európai Bizottsághoz is eljutatott.

A neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek megzavarják a rovarok tájékozódását, megnehezítik táplálék-keresésüket és csökkentik a vírusokkal, megbetegedésekkel, kártevőkkel szembeni ellenállásukat is. A tudósok szerint a neonikotinoid tartalmú csávázószerek már kis mennyiségben is negatívan hatnak a környezetre.

Az évek óta tartó vita
Az utóbbi évekbene több bírálat érte a neonikotinoid tartalmú csávázószereket. A méhpusztulásban játszott állítólagos szerepük miatt az Európai Bizottság 2013. december elsejétől két évre részlegesen fel is függesztette a használatukat. A döntés azonban nem szüntette meg a szakmai vitákat, és a neonikotinoidok szerepéről azóta is számos pró és kontra érv fogalmazódik meg.


A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a méheken kívül vannak még egyéb, hasonlóan fontos szervezetek - például a vadméhek, a lepkék, a ragadozó atkák, a pillangók és egyes madarak -, amelyeknél az utóbbi időben jól megfigyelhető csökkenés mutatható ki. Ez összefüggésben lehet a neonikotinoid tartalmú szerekkel, amelyek csávázószerként használva bejutnak a talajba és szükségtelenül nagy szennyezést okoznak.

A szervezet szerint a neonikotinoidok széles körű használatának újbóli engedélyezése nem lenne összhangban azzal az EU-s rendelkezéssel, amely 2013. december elsejétől korlátozza e szerek alkalmazását. Az unió sokat költ arra, hogy visszaállítsa és megőrizze a biodiverzitást, a neonikotinoidok pedig negatívan befolyásolják ezt a törékeny egyensúlyt - emelte ki az EASAC.


Egy brit gazdálkodói szervezet viszont máris élesen bírálja a legújabb tanulmányt - közölte a thecropsite.com. Úgy vélik, a vizsgálat elavult adatokon alapul, amelyek nem tükrözik a valós körülményeket. Az eredményt pedig politikailag befolyásoltnak és túlzónak tartják.

A neonikotinoidok korlátozása a növényvédelemben fontos eszközt vett el a gazdálkodóktól - hangsúlyozta a gazdálkodó szervezet. A csávázószerek hiányában a kártevők lárvái könnyen kifejlődhetnek, így már a növények első növekedési stádiumától kezdve fennáll a kártétel veszélye.

Sok gazdálkodó termése veszett már kárba a nagy repcebolha kártétele miatt, mivel a rovar a csávázószer nélkül jelentős veszteséget okoz. A brit gazdák ironikusnak tartják, hogy a repce a méhek szempontjából meghatározó növény, de a neonikotinoidok kivonása miatt csökkenteniük kell a repceterületek arányát, így a méhek táplálék forrását is. Szerintük nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a neonikotinoidok betiltása hasznos lenne, ugyanakkor az már nyilvánvaló, hogy a kultúrnövények szempontjából mindenképpen káros a hiányuk.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu