Óriási károkat okoz a gabonák rossz tárolása: itt hibáznak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Hatalmas mennyiségek vesznek kárba a telephelyeken a gabonatételek rossz tárolása miatt, sok gazda ugyanis nem figyel oda a megfelelő körülmények biztosítására - hangzott el a Portfolio Agrárszektor Kelet-magyarországi Agrárfórumán Hajdúböszörményben. Nem elég tehát, hogy idén kevesebb búza és árpa termett Magyarországon, a minőséggel is akadnak problémák.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentősen csökkent a búza és az árpa termésmennyisége az országban a tavalyi évhez képest, ugyanakkor vannak olyan térségek, ahol megközelíti a tavalyi mennyiséget - elemezte az idei évet Szurovcsák András, Szuro-Trade cégcsoport ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a jövőben fontos lesz, hogy a magyar gazdaság mennyire tudja majd jól végrehajtani a különböző öntözési feladatokat, nem biztos ugyanis, hogy a mostani szabályozás így renden van. Mnt mondta, sokkal jobban ki kellene használni az ország lehetőségeit, mert a szélsőséges időjárás valószínűleg komoly meglepetéseket fog majd okozni. A megoldás az lehet, hogy megtanulunk öntözni és olcsón előállítani, vagy bízunk abban, hogy az aszály nem Magyarországon csap le.

Szurovcsák András

A nyíregyházi Szuro-Trade cégcsoport fejlesztéseivel kapcsolatban az ügyvezető tájékoztatott, hogy olyan gluténmentes üzemet építenek, amelyben nagyipari keretek között tudják majd előállítani a mentes termékeket. Egy ilyen üzem felállításánál a legnagyobb kihívás a gluténmentességen kívül, az ellenőrzött körülmények közötti vetőmag előállítás, így a cég célja egy zárt rendszerben történő termelés kialakítása - tette hozzá. Az üzem első szakasza egy olyan vetőmagüzem, amelyben a termék minden folyamtát elszeparáltan végig tudják kísérni, így az elit vetőzabot fajtatulajdonosoktól vásárolja a cég. A gyár közel 10 ezer tonna zab feldolgozására lesz képes, ami azt jelenti, hogy ha az üzem eléri a teljes kapacitását akkor 4000-4500 hektár zabot tudnak majd termelni. Az üzemben képesek lesznek hántolásra is, ahol a zabpehely minden formáját és méretét elő tudják majd állítani, emellett zabpehelyliszt is készül majd, és minden termék gluténmentes lesz. A jövőben szeretnék, ha az üzem ki tudná váltani a nagyrészt importból származó gluténmentes zabkészítményeket. 

Balról jobbra: Petőházi Tamás, Kőrösi Tibor, Némethné Bujdosó Barbara, Párkányi Gábor, Szurovcsák András

A különböző kultúrák minőségével kapcsolatban Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője elmondta, hogy már több ezer árpamintát megvizsgáltak, és az a tapasztalat, hogy országszerte problémák vannak a hektoliter súllyal. A repce esetén az olajtartalom jócskán elmarad a tavalyi évitől, illetve az elmúlt öt év átlagától egyaránt, ami valószínűleg a májusi időjárásnak köszönhető. A szakember szerint a búza beltartalmi paramétereivel nincs nagy probléma, a minták viszonylag tiszták, jó a nedvességtartalmuk, megfelelőek a sikérek, az alveográfos w érték azonban 10-20 százalékkal elmarad az ideálisnál. A legnagyobb probléma jelenleg a búzával kapcsolatban az, hogy nagyon sok a fuzáriumos szem, és az átlagérték nem felel meg az új magyar szabványnak.

Párkányi Gábor

Párkányi Gábor kitért arra is, hogy milyen hibákat követnek el a termesztők a tárolás során. Az a termény, amit megtermelnek a gazdák, bekerül a raktárakba, a legtöbb esetben kombájntisztán, amivel nem is lenne baj, ha a kombájn olyan tisztaságot állítana elő, amivel a későbbiekben nincs probléma, de jelenleg nem mindenhol ez a tapasztalat - tájékoztatott a szakember. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi a keverékessége a tételnek, hiszen a gyommagvak, a pelyva, a por, ha nagy mennyiségben kerül a szemek közé, akkor kitölti a köztük lévő légrést, és ezáltal nem tud szellőzni az áru. Emiatt ősszel, amikor hirtelen sokat csökken a környezeti hőmérséklet, és a tételnek le kell adnia a hőt, nem fogja tudni megtenni a keverékesség miatt, így megjelennek majd a bogarak, illetve a toxinok. Több tonnás mennyiségek vesznek kárba a telephelyeken, azért mert nem megfelelőek a körülmények a tételek tárolásához, nem szellőztették, nem kezelték, nem hűtötték őket, vagy túl magasan tárolták a tételeket, illetve nem gázosították időben.

Némethné Bujdosó Barbara

A sikerek növénytermelés legfontosabb kritériumaival kapcsolatban Némethné Bujdosó Barbara, az EuroChem Agro Hungary Kft. marketing és termékmenedzsere kiemelte, hogy egy cégnek lehetnek bármilyen fejlesztései, ha a termékeit felhasználók nem ismerik a talajukat, és nem a termesztett növény tápanyagigényét. A gazdaságos és hatékony tápanyag-utánpótláshoz elengedhetetlen ezek ismerete. A mezőgazdasági termelőknek öt évente szükséges megújítaniuk a talajvizsgálatot, ez sokaknál idén aktuális is. Az elkészült tápanyag-gazdálkodási terv alapján célszerű a megfelelő műtrágyát kiválasztani. A legtöbb kultúrának a virágzástól az érésig van a legnagyobb szüksége nitrogénre, A legtöbb kultúrának a virágzástól az érésig van a legnagyobb szüksége nitrogénre, egy kontrollált nitrogénfeltáródású műtrágya lehetővé teszi azt, hogy folyamatos legyen a tápanyagellátás a növények számára. Ezeknek a műtrágyáknak az a különlegességük, hogy különböző inhibitorok segítségével folyamatos nitrogénellátást tudunk elérni, ami a termésképződés szempontjából nagyon fontos. Például a nitrifikációs inhibitor biztosítja a lassú nitrifikációt (a nitrogén nitritté majd nitráttá alakulását), így a növények több héten keresztül jutnak nitrogénhez, ez sokkal rugalmasabbá teszi a munkaszervezést is.

Kőrösi Tibor

Az agrárdigitalizációval is foglalkozni kell, hiszen az extrém módon megváltozott időjárás egyre többször állítja a termesztőket olyan helyzetek elé, amilyennel eddig még nem találkoztak, és a jövőben Európa sokkal inkább kitett lesz majd az éghajlatváltozásnak - hangsúlyozta Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője. Mint mondta, ezt úgy tudjuk majd ellensúlyozni, ha javítjuk a technológiánkat, ami nem azt jelenti, hogy drága gépeket vásárolunk, hanem a meglévő eszközökkel bánunk a lehető legjobban. Ennek első lépése a precíz gazda, aki évek múlva is tudja, hogy mit, mikor és hogyan csinált. Fontos, hogy a termesztők nyomon kövessék az összes műveletet, és ne egy év távlatában nézzék a területüket, hanem több. Érdemes minél rövidebb tenyészidejű növényekeket termeszteni, illetve fontos, hogy minél több faj kerüljön a vetésforgóba, a legnagyobb ellenség a termelésben ugyanis a megszokásból történő gazdálkodás - tette hozzá Kőrösi Tibor. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43