2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Növény

Ötödik éve zuhan a német repcetermelés: ismét negatív rekordra készülnek

Nagyon várják az esőt Németországban. Hiába vannak most jobb helyzetben, mint mi, tavaly jóval nagyobb mértékben sújtotta őket az aszály, ami egészen mostanáig érezteti a hatását. Ami biztos: az őszi vetésű, porba vetett repcétől idén sokkal kevesebb termést várnak, a búza pedig átlagosnak ígérkezik.
 
 

Németországban is hasonló a helyzet,  mint nálunk: egy hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hetekkel előrébb jár a természet, mint a naptár. Az elmúlt időszak hideg időjárásában azonban megálltak a növények a fejlődésben, és mostanra elillant ez az fejlődési "előny". Megszülettek az első termésbecslések is.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hosszú évtizedekre visszatekintve nem volt olyan csapnivaló a búzatermés, mint tavaly Németországban. Ehhez képest most hatalmas lehet az ugrás: 20 százalékkal több kenyérgabona várható az EU Bizottság becslése alapján. A 24,4 millió tonna az átlagosnál valamivel jobb eredményt jelentene. Maguk a németek nem ennyire optimisták. Azt mondják, északon, északkeleten még mindig rengeteg víz hiányzik a talajból, az eddigi esők nem pótolták a tavalyi csapadékhiányt. Szerintük csak 24,1 millió tonna lesz a végeredmény, ami egy átlagos évjáratnak felelne meg.  Az árpa jobban jött ki a csapadékszegény télből, most úgy tűnik, akár 35 százalékkal is felülmúlhatja tavalyi eredményét, 9,9 millió tonnára teszik az aratáskori mennyiséget.


A repce termőterülete most negyedével kisebb, mint tavaly volt. Ezt a hatalmas csökkenést a jó telelés részben kompenzálni látszik: az EU Bizottság 3,2 millió tonnás terméssel számol, ami "csak" 12 százalékos zsugorodás a 2018. eredményhez mérten. Hogy érzékeltessük, ez mennyire katasztrofálisan rossz adat, álljon itt az agrarheute.com szerzőjének ábrája, amit a Bizottság adataiból állított össze:

Forrás: Olaf Zinke

Eközben Magyarországon is elveszítettünk mintegy 20 ezer hektárnyi repcét, a maradék kisebb, szellősebb, vékonykább a norálisnál. Most már nem lenne szabad látni a sorját, de szegény növények úgy nyúltak meg, hogy közben "elfelejtettek" oldalhajtásokat hozni. Noha sokan mondják, hogy a repce csodákra képes, eső nélkül ez nehezen fog menni. Nagy kár. Legalább egy gyenge közepes termést össze kellene hozni, hogy nagyot kaszálhassunk vele a repcehiányos európai piacon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu