2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Növény

Problémák a feldolgozóiparban: ha így megy tovább, eltűnhet a konzervuborka

Olyan komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik – emelte ki Ledó Ferenc, a Fruitveb elnöke, a siófoki Agrárszektor Konferencián. A kertészeti ágazatban egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért mindenképp a gépesítés és a precíziós gazdálkodás fokozása lenne a jövő év egyik fontos feladata. A gyümölcságazatot tekintve, habár egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, az elnök szerint az igazi gondok csak most következnek, amikor is az étkezési almát akarják majd eladni a termelők.
 
 

A kertészeti ágazatot több negatív hatás is jellemezte idén, ilyen a szélsőséges időjárás, az akut munkaerőhiány, az időnkénti piaci túlkínálat, valamint a feldolgozói kapacitás időszaki hiányossága – tájékoztatott Ledó Ferenc. A zöldséghajtatásban a kiegyensúlyozott ár volt a jellemző idén, habár a meleg április és május miatt a hidegfóliás termesztés 3 héttel korábban jelentkezett, ami átmeneti piaci zavarokat okozott. A paradicsomtermesztés jelentősen nőtt az elmúlt évben, és látványos volt a cherry típusok térhódítása 2018-ban. Növényvédelmi gondok ugyan csak a szezon végén jelentkeztek, de így is okoztak fejtörést a gazdáknak, megjelentek ugyanis a molykártevők, az atkák és a poloskák - tette hozzá. 

A szabadföldi zöldségtermesztésben egészen sokáig úgy tűnt, hogy rekord mennyiségű csemegekukorica lesz, a másodvetéseknél azonban jelentős kelési problémák és kihagyások voltak, így a rekord elmaradt - mondta az elnök. Az ipari paradicsom ezzel szemben sikernövény lett Magyarországon, és idén sikerült elérni a hektáronkénti 80 tonna feletti átlagtermést. A konzervuborka esetén ugyanakkor a feldolgozóiparban olyan komoly problémák vannak, hogy akár a gyártás jövőjét is veszélybe sodorhatja. 

Ha Európa gyümölcstermesztését nézzük, akkor a 2018-as termésmennyiségek összességében nagynak tekinthetők, kivételt képez azonban ez alól az őszibarack és a kajszibarack. Ha Magyarországi viszonylatban nézzük, akkor elmondható, hogy habár egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, Ledó Ferenc szerint az igazi gondok majd csak most következnek, amikor is az étkezési almát akarják eladni a termelők. Az alma egy része ugyanis jelenleg a tárolókban van, sok esetben ez pedig szükség tárolót jelent, ahol csak karácsonyig, vagy januárig tárolhatók az almák. 

A 2019-es évben több feladat is vár a kertészeti ágazatra – hangsúlyozta az elnök. Az egyik ilyen a termelés színvonalának, valamint biztonságának növelése, amit a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentésével lehetne elérni. Mindenképp fontos lenne az öntözés és a tápanyagutánpótlás megoldása, illetve mivel egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért a precíziós gazdálkodást és a gépesítést is fokozni kellene. Ledó Ferenci szerint ugyanakkor a feldolgozóipar fejlesztését mindenképp érdemes lenne előtérbe helyezni, valamint az adózási jogi háttér és a támogatások átalakulása is fontos feladat a jövőben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!