Sokan trükköznek ezekkel a gyümölcsfajtákkal: ellenőrzéseket indít a hatóság

Sokan trükköznek ezekkel a gyümölcsfajtákkal: ellenőrzéseket indít a hatóság

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tavalyi évtől kezdődően kiemelt figyelmet fordít az illegális szaporítóanyagok forgalmazásának visszaszorítására. Ezzel a hivatal mind a telepítők, mind pedig a regisztrált, a szakmai és jogszabályi követelmények betartásával dolgozó szaporítóanyag-termelők érdekeit is igyekszik megvédeni. A szaporítóanyag-előállítás és -felhasználás lényeges eleme a jogszerű fajtahasználat is, melyre vonatkozóan az idei vegetációs időszakban fokozott ellenőrzéseket terveznek a hivatal szakemberei.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sikeres gyümölcstermesztés egyik legfontosabb tényezője a fajta. Egyre inkább jellemző, hogy az értékes fajtaújdonságokat nemcsak a Nemzeti Fajtajegyzékre, hanem fajtaoltalmi védettségre is bejelentik, s azt követően kerül sor az adott fajta piaci bevezetésre, olvasható a Nébih oldalán. A fajtaoltalomhoz szükséges vizsgálatokat az Angers-i (Franciaország) székhelyű Közösségi Növényfajta Hivatal (Community Plant Variety Office, rövidített, közismert nevén CPVO) koordinálja, együttműködve a tagországok nemzeti hatóságaival. Magyarország esetében ezt a feladatot a Nébih látja el.

  • Az oltalmazott státusz odaítélése, párhuzamosan az egyes EU tagállamok Nemzeti Fajtajegyzékére történő felkerüléssel, a szakértők által elvégzett DUS vizsgálatokon alapul. A "DUS" során, a Nébih fajtakísérleti állomásain fenntartott referenciagyűjtemények segítségével vizsgálják a fajta megkülönböztethetőségét (Distinctness), egyöntetűségét (Uniformity) és állandóságát (Stability).
  • A fajtaoltalom elnyeréséért folyamodót (bejelentőt) jelentős vizsgálati és adminisztratív díjak is terhelik.
  • Az elnyert oltalom az Európai Unió teljes területére érvényes.
  • A fajtaoltalomra bejelentett fajták nyilvános adatbázisa elérhető a CPVO honlapján, de az érdeklődők tájékozódhatnak a hazai fajtajegyzék (Szőlő- és Gyümölcsfajták Nemzeti Fajtajegyzéke) és a Közösségi Fajtajegyzék alapján is. A fajtahasználatra vonatkozó források ezen az oldalon érhetőek el.

Az oltalmazott fajták szaporító- és ültetési anyagainak előállításához és forgalmazásához a fajta tulajdonosával (nemesítő, nemesítő intézmény, vagy egyéb, a jogokkal rendelkező fajtainnovációs vállalkozás) kötött licensz szerződésre van szükség. Ez a jogi védelem teszi csak lehetővé, hogy az a sok-sok energia, szellemi és anyagi befektetés, amely a gyakran évtizedekig tartó tudományos munka során jelentkezik, megtérülhessen a nemesítők részére és legyen lehetőségük további fejlesztésekre, munkájuk folytatására. Egyaránt érvényes ez a hazai és a külföldi fajta-előállítókra. Ezt szem előtt tartva könnyen belátható, hogy a szaporító és termesztő szektor, amely sikeres működéséhez igényli és használja a nemesítés új eredményeit, a jogszerű fajtahasználattal hozzá is járul annak továbbviteléhez, fejlődéséhez. Kétoldalú tehát a kapcsolat.

Azt is érdemes tudni, hogy az oltványelőállításhoz szükséges magas minőségű, a szaporítóanyag felügyeleti és a növényegészségügyi hatóság által ellenőrzött növényanyagok és előállítási körülmények az oltalommal védett (oltalmazott) fajták esetében kizárólag az azokat licensz szerződés birtokában szaporító üzemeknél állnak rendelkezésre. A hatóságokon kívül maga a fajtatulajdonos is figyel arra, hogy a fajtaazonos és egészséges szaporítóanyag rendelkezésre álljon, fajtája ne romoljon le.

Hazánkban is egyre több faiskolai termelő és forgalmazó vállalkozás rendelkezik az oltalmazott fajták szaporítására jogosító szerződésekkel. A szerződések alapján a szaporítóanyagok értéke jelentős mértékű licensz díjjal is kiegészül, ezért ezek az oltványok, ültetési anyagok mindig drágábbak, mint az oltalomban nem részesített, ún. szabad fajtáké. Megvásárlásuk során az ültetvénytelepítők is vállalják, hogy e növényeket csak gyümölcstermelési célra használják fel, azokról a továbbszaporítás tiltott.

A Nébihhez érkeznek olyan jelzések, melyek szerint egyes üzemekben időnként sajnos felbukkannak olyan ültetvények, amelyeket oltalmazott fajtákból a nemesítői jogokról "elfeledkezve" előállított szaporítóanyagokból létesítettek. A szaporítóanyag-felügyelet nagy figyelmet kell, hogy fordítson erre is, mivel a jelenség súlyosan veszélyezteti a fajtatulajdonosok és a fajtahasználók közötti bizalmat, a gyakorlatban megvalósuló fajtainnovációt. Pedig az ágazat jövőjét főleg e kettőre, a bizalomra és az innovációra lehet felépíteni.

A Nébih az ellenőrzési munka során a jogszerű fajtahasználat szempontjait a fajtaoltalomban részesített fajták esetében a következő eszközökkel érvényesíti:

  • Bár a licensz szerződések tartalmát, aktuális státuszát a hatóságnak nincs felhatalmazása és lehetősége vizsgálni, azonban a termelőt a faiskolai ellenőrzési rendszerben felhasznált dokumentumokon nyilatkoztatni tudják a jogszerű fajtahasználatról.
  • Fajtatulajdonosok megkeresésére rendelkezésükre bocsátják a faiskolai ellenőrzések közhiteles adatbázisából az adott fajtára vonatkozó szaporítási, forgalmazási adatokat.
  • A hatósági dokumentumok (faiskolai nyilvántartások, szaporítási és leltárjelentések, származási igazolványok) alapján megtörténik a fajtaazonosság tételes, területi ellenőrzése a szaporító üzemben. (Ha pl. arra derít fényt a szemle, hogy egy, a faiskolai táblában lévő oltalmazott fajta helyett más, ún. szabad fajta megnevezése szerepel a nyilvántartásokban, akkor a hatósági szankciók alkalmazásán kívül ki kell értesíteniük a fajtatulajdonost is. Ő polgári peres eljárásban érvényesítheti jogait.)
  • Bejelentés alapján elvégzik árutermő ültetvények fajtaazonossági vizsgálatát, összevetve a kiültetett növényállományt és a szaporító üzem által átadott dokumentációt. Amennyiben eltér a ténylegesen telepített és a faiskolai szaporítóanyag származási igazolványon dokumentált fajta, akkor a hatósági szankciók mellett ugyancsak sor kerül az oltalmazott fajta tulajdonosának kiértesítésére.

A Nébih tudja, hogy az aktuális, 2020 tavaszi szezon és a szakemberek előtt álló vegetáció termelési ciklusa a faiskolai üzemek számára rendkívüli nehézségeket hozó időszak. A koronavírus világjárvány igen erősen sújtja ezt az ágazatot is, érintve a késztermék-forgalmazás legfontosabb időszakát és veszélyeztetve az idei növényápolási, termelési munkákat is. A felvevő piacot és a szakképzett munkaerő biztosítását érintő problémák megoldása ma még tele van kérdőjelekkel. A hivatal azonban úgy gondolja, hogy a továbbélés, a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz a telepítők, felhasználók igényeihez szabott korszerű fajtakínálat is. A biológiai alapok (törzsültetvények, szaporítóanyag források) minősége mellett, illetve ahhoz kapcsolódóan nagy szerepe lesz továbbra is a korrekt fajtahasználatnak, ezért van szükség a visszaélések kiszűrésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?