Súlyos problémák a krizantémbizniszben: lerántotta a leplet a magyar termesztő

Súlyos problémák a krizantémbizniszben: lerántotta a leplet a magyar termesztő

Bõle István
A krizantémvásárlásban nagyon lassan változnak a vásárlási szokások, hiába volt ugyanis már 15 évvel ezelőtt színben és formában is óriási a választék, a vevők többsége a nagy virágú fehér vagy sárga változathoz ragaszkodott. Mostanában ugyanakkor gyorsan csökken a hagyományos fajták részaránya, és kilépett a krizantém a "csak temetővirág" kategóriából is. Az idei szezon - a pandémia miatt - viszont nem volt a hazai krizantémtermesztők álma.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nagyban termelő magyarországi kertészetek a krizantém-szaporítóanyag legnagyobb részét Hollandiából vásárolják. Az idén tavasszal viszont eddig soha nem tapasztalt zavar volt a megrendeléseik teljesítésében. Egyes fajtákra hiába vártak. Gyakori volt a több hetes késés. (Előfordult, hogy emiatt már vissza kellett utasítani az átvételt, mert október közepéig remény sem volt a virág kinyílására.) Az sem volt ritkaság, hogy nem a várt fajta volt a szállítóládákban. A holland szaporítóanyag termelők a zavart azzal indokolták, hogy náluk a kézi munka zömét végző kelet-európai vendégmunkásokat a járvány miatti zárlat megakadályozta a kiutazásban.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az egyik legnagyobb hazai krizantémtermesztő kertészet a ceglédi határban, egy tanyán lévő farm, a Hegyesi családé. A családfő, Hegyesi Ferenc az Agrárszektornak elmondta, hogy a megfelelő szaporítóanyag hiányában náluk 3 nagy fóliasátor az idén beültetlenül maradt és ez már eleve hiányzott a megszokott kínálatukból. Július végén van az ültetés után a második munkacsúcs a krizantémtermesztőknél. Akkor kell eltávolítani a felesleges bimbókat a szárakról azért, hogy a megmaradó virágok a lehető legnagyobbra nőhessenek. Az idén a ceglédi határban a korábbinál többen, huszonegynéhányan jelentkeztek a kampány feladatra. Ők általában most találkoztak először ennek a munkának a nehézségeivel. Volt olyan alkalmi munkás, aki 2-3 óra múltán távozott, mert nem bírta a fóliasátrak meleg levegőjét és igen magas páratartalmát.

Ez a virágfajta különösen érzékeny a növénybetegségekre. A szoros növényvédelmi felügyelet kényszerének is szerepe volt abban, hogy Hegyesi Ferenc néhány évvel ezelőtt családi házat épített a tanyára a fóliák mellé, mert így a szükséges permetezéseket a növénybetegségek megjelenés után órákon belül el tudja végezni. A nagyvirágú fajták visszaszorulásában annak is van szerepe, hogy nincs olyan változatuk, amely ellenáll az igen gyakran felbukkanó vírusos megbetegedéseknek. A külföldi nemesítők azt állítják, hogy bimbók eltávolításakor keletkező seben keresztül hatol be a növénybe a kórokozó. A ceglédi virágkertész elvégzett egy kísérletet, olyan virágokon, amelyekről nem távolítottak el egyetlen bimbót sem. Ezeket tűvel megszurkálta, vagyis nyílt sebeket ejtett rajtuk. Ezekben a növényeknél mégsem jelentkezett a vírus károsító hatása. (Egyébként a titokzatos, egyelőre elfogadható magyarázat nélküli jelenség miatt a nagyvirágú fajtákat nemrégiben 2 évre kitiltották az amerikai piacról.)

Az értékesítési időszakban plusz kínálat keletkezett a hazai piacokon. Mivel a cseh és a szlovák hatóságok megtiltották idén a halottak napja környéki tömeges temetőlátogatásokat, az ottani virágkertészek Nyugat-Magyarországon és a fővárosi nagybani virágpiacon próbálták meg eladni a terményeiket. A krizantémot nagyobb tételekben az október utolsó napjaiban szálanként 130 forintért is lehetett vásárolni. Összehasonlításképpen: egy évvel korábban 220 forint alatt nem volt ez az ár.

A különleges virágú - például zöld szirmú vagy éppen csokros virágzatú - fajták egyre kedveltebbek névnapi, születésnapi csokrokban, avagy éppen vázákban, Még egy fóliában most is bimbóznak, virágoznak a krizantémok a Hegyesi kertészetben. Ezeket majd a közelgő Erzsébet és Katalin nap környékén küldik a virágpiacokra illetve virágboltokba.

A korábbi években a hazai virágkertészek rendes novemberi programja volt a hollandiai virágkiállítások, kertészeti nyílt napok sorra látogatása. Most nincsenek ilyen rendezvények, így az ősz végi időszak a fóliasátrak következő évre történő előkészítésével telik. Ugyanakkor már elkezdődött azoknak a növényeknek a gyökereztetése, amelyek 11 hónap múlva bontanak majd szirmokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55