2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Növény

Szépséges kajszitermés lesz az idén!

Ágazati elemzés szerint az idei sárgabaracktermés várhatóan 12 százalékkal 632 ezer tonna fölé emelkedik Európában - írja a syngenta.hu az Europêch-re hivatkozva. A tavalyi nagyon gyenge eredmények után Európa legnagyobb termelői, Franciaország és Olaszország a 2017-es mennyiségnél 43, illetve 36 százalékkal több sárgabarackot szüretelhet.
 
 

Az előrejelzések szerint a francia és olasz kajszitermés a 2018-as nehéz év után visszatér a normál szintre. Ezzel szemben a görög termés legfeljebb egy százalékkal bővülhet. Spanyolországban pedig – ahol tavaly igen jó volt a termés – idén 36 százalékos visszaesést jósolnak, mert Kasztília-La Mancha és Murcia területén igen rosszkor jött a február végi fagy. Mindezek ellenére az Europêch derűlátó prognózisa szerint

a teljes európai mennyiség 19 százalékkal lesz több a 2013-2017-es évek átlagánál.
(Forrás: haon.hu)

Európa legnagyobb kajszitermelője, Olaszország ugyanis a kedvező téli körülmények eredményeként az elmúlt évi 213 ezer tonnával szemben 286 ezer tonnára számíthat. Az Europêch közleményében ugyanakkor megjegyezte, hogy az európai barack- és nektarinpiacokon tapasztalt nehézségek következtében kontinensünkön az elmúlt évtizedben a termelők az őszibarackról a sárgabarack termelésre álltak át.

Megjegyezzük: Magyarorzságon mintegy 30 ezer tonna kajszi szokott teremni, a legrosszabb években, mint amilyen a tavalyi volt, csak 10 ezer tonnányi termés kerül a tárolókba. Idén azonban túlságosan is berakottak az ágak, ezért termésritkítást kellett végezni. Az esők után most még úgy látszik, hogy a fák sok, egészséges és szép gyümölcsöket nevelnek ki idén.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!