Tavaszi teendők almaültetvényben

Tavaszi teendők almaültetvényben

agrarszektor.hu
Az alma ritkítása, kora tavaszi védelme és tápanyagellátása volt a témája a csengeri gyümölcstermesztési tanácskozásnak, amit a Nyír-Chem Kft., a Yara Hungária Kft. és a UPL Hungary rendezett. A növénytáplálás összetett feladat, sok mindenre kell figyelni ahhoz, hogy jól tervezzük meg, derült ki az előadásokból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi évek szélsőséges időjárása közepette egyre nagyobb a lombtrágyázás jelentősége, ugyanis nagy melegben a növény alig vesz föl tápanyagot a gyökerén keresztül, de a hideg talajból sem könnyű hozzájuk jutnia. Ráadásul ahogy egyre több növényvédő szert vonnak ki, egyre inkább előtérbe kerül a növények jó erőnléte, mert az önmagában útját állja egyes fertőzéseknek.

Varga Melinda, a Nyír-Chem munkatársa a lengyel VitaFer lomb¬trágya családot mutatta be, amelyet kizárólagos forgalmazási joggal értékesít a cég. Ezek a készítmények egy rövidítve EPIN nevű növényi hormont tartalmaznak, ami aktivizálja a növények enzimtermelését és véd a stressz hatásától. A tápelemeket nanorészecskék formájában, EDTA-kelátképzővel tartalmazzák ezek a szuszpenziós trágyák, így nagyon magas a hatóanyag-tartalmuk. Hosszan hatnak, mert minden fontos adalékanyaggal (tapadásfokozó, párolgáscsökkentő, nedvesítő) rendelkeznek. A lombtrágya család több terméke biotermesztésben is felhasználható, így itt is biztosítható a levélen keresztüli tápanyag-utánpótlás. A VitaFer Opti pH a permetlé kémhatásának beállítására is alkalmas - amellett, hogy nitrogénnel és foszforral látja el a növényeket -, ugyanis egyes a pH-ja.

Március végétől

Kovács András, a Yara Hungária Kft. képviselője azt hangsúlyozta, hogy a metszés, a ritkítás, a növényvédelem és a trágyázás egyaránt lényeges eleme az almatermesztés technológiájának. A trágyázást mindenképp talaj- és levélvizsgálat alapján tervezzük, sőt, célszerű megmérni a gyümölcs elemösszetételét is. Csenger környékén savanyú talajokon gazdálkodnak, ezért a legtöbb tápelem nehezen fölvehető, viszont a vas, a mangán, a réz és a bór felvételének kedvez az 5 pH-s kémhatás. Különösen a foszfor fölvehetősége okoz problémát a legtöbb termőhelyen, amihez 6-os pH mellett tudnak legkönnyebben hozzájutni a növények. Ennél savanyúbb talajon a vasionok kötik le, lúgosabb környezetben pedig nyersfoszfát formában rögzül.

Az almafák tápelem-fölhasználása március végén élénkül meg, és több hullámban változik. A legcélravezetőbb ezekhez a felhasználási csúcsokhoz igazítani a trágyázást - de ez csak gyorsan fölvehető termékekkel lehetséges.

Előfizetési lehetőség
Fizessen elő kényelmesen a Magyar Mezőgazdaság Kft. - a legnagyobb hazai agrárszaklap kiadó népszerű szaklapjaira és magazinjaira nyomtatott, vagy akár digitális formában!

Kiadványaink teljes körűen lefedik a mezőgazdaság teljes egészét és a hozzákapcsolódó háttér-iparágakat is.

Kattintson a hiteles információkért és tájékozódjon rendszeresen kedvezményes előfizetési akcióinkról!

Ilyen például a YaraMila Actyva, amiben a foszfor nagy része gyorsan hasznosuló polifoszfát formában van, és meszes talajon is folyamatosan megfelelő ellátás érhető el vele.

A makroelemeken kívül hektáronként 40-60 kilogramm kalciumot, 10-20 kilogramm ként és 10-15 kilogramm magnéziumot kell adagolnunk az almafáknak, hívta föl a figyelmet Kovács András. A terméssel sok káliumot és nitrogént viszünk el a területről, de a kalcium a lombban és a nyesedékben marad. Ennek ellenére a kalciumellátás sarkalatos kérdés, elsősorban a talajon keresztül van rá mód. A kötődés utáni 60 napban bejut a gyümölcskezdeménybe az összes kalcium 90 százaléka, tehát erre az időszakra kell odafigyelnünk. Leggyorsabban és legkönnyebben kalcium-nitrát formájában tudja fölvenni a fa kalciumot, a karbonát forma csak meszezésre jó.


Egy virágzatból egy alma maradjon

Szentpéteri Tamás szaktanácsadó rendszeresen beszél az almaritkításról; alapvetése, hogy nincs gazdaságtalanabb dolog, mint sok kis almát termeszteni. Azonos termésmennyiség mellett az lesz nyereséges, aki megfelelő méretben és minőségben tud szép színeződésű almát kínálni. Ehhez intenzív ültetvényben egy folyóméteren 100 almát kell fölnevelni, amit első lépésben metszéssel állítunk be.

Óvatosságból hagyjunk meg 120 termőrügyet a fán, aztán virágzáskor ritkítsuk a kellő mértékben a termést.

Magyarországon két hatóanyag használható almaritkításra, az ATS Agro Flo (ammónium-tioszulfát) és a Globaryll 100 (benzil-adenin, továbbiakban BA). Az ATS AGRO Flo virágzáskor, a BA (pl. Globaryll 100) a 8-14 milliméteres gyümölcskezdemény-állapotban használható.

Amikor 1 centis
Ha nem virágzáskor ritkítunk, akkor a 2-3 éves gallyak dárdáin fejlődő gyümölcskezdemények méretét tekintsük irányadónak: amikor ezek 8-14 milliméteresek, BA hatóanyagú készítményt (Globaryll 100) használhatunk. A hatáskifejtéshez 3 napon át legalább 20 °C-os napi maximum-hőmérséklet szükséges. Sajnos az utóbbi években gyakran volt hidegfront éppen ebben az időszakban, amikor az almakezdemények 8 milliméteresek. Lassan lehet észlelni, hogy sikerült-e a BA-s ritkítás, körülbelül két hét elteltével válik láthatóvá az eredmény.
Vegyszeres ritkítás után mindenképpen kézi kiigazításra van szükség, hangsúlyozta Szentpéteri Tamás, ám ez tizedannyi munkával jár, mintha csak kézzel akarnánk levágni a fölösleget a fákról. Fölmerült a kérdés, hogy intenzív almásban hormonhatású szert használnak a hajtásnövekedés visszafogására, ami éppen "odaragasztaná" az almát a fákra. Ez azonban csak a benzil-adenines ritkításra igaz, az ATS pusztán fizikai módon, perzseléssel éri el a kívánt hatást, tehát nincs összefüggés a növekedésszabályozással.

A virágritkítás azon alapul, hogy az alma bogernyő virágzatában a központi virág nyílik ki először, és utána a többi. Ha a központi virág megtermékenyült, a többire már nincs szükségünk, és az ATS Agro Flo segítségével leszárítjuk a bibeszárat ezekben a később nyíló virágokban. Meleg, száraz időben szerencsés elvégezni a kezelést, mert nedves levélen perzselést okozhat a szer. Az időzítéshez alaposan követnünk kell a virágzás lefutását: nulla napnak azt tekintjük, amikor a központi virágon elkezdenek száradni a porzók, a bibe pedig még él. Az ezekből a virágokból fejlődő almákat akarjuk megtartani. A további virágzás és a megtermékenyülés hossza rendkívül változó, az időjárástól függ. 2018-ban például 5 nap alatt lezajlott a virágzás, 1 évvel korábban viszont csak a pollencsírázás tartott 5 napig, mondott példát Szentpéteri Tamás. Tehát ha meleg van, a nulladik nap után, másnap vagy harmadnap kell kezelni, míg hűvös időben két-három további permetezésre is szükség lehet.

Előfordulhat, hogy a fővirág fejlődése valamiért lemarad, akkor a legfejlettebb mellékvirághoz kell igazítani a kezelést.

Erősen fajtafüggő is a ritkítás sikere: a Red Delicious típusú (Jeromine, Red Chief) fajtákat és az Idaredet például kimondottan könnyű ezzel a módszerrel ritkítani, jól reagál a Braeburn is. Közepesen ritkítható a Golden fajtakör, a Gala ritkítása pedig igazi kihívás.

Az olajos lemosás haszna

Számos ismert kártevőnek kedvez a globális fölmelegedés, kezdte előadását Kiss Dániel, a UPL Hungary Kft. képviselője. Gyorsan szaporodnak a pajzstetvek, amiben az enyhébb telek mellett a rovarölő szerek kivonásának is nagy szerepe van.

Almában a soktápnövényű, kétnemzedékes kaliforniai pajzstetű a legfőbb ellenség, amelynek második nemzedéke a gyümölcsön szívogat, és emiatt alakulnak ki a jellegzetes lázfoltok.

Lárva alakban telel a pajzs alatt, emiatt nagyon nehéz védekezni ellene. Tél végi olajos lemosással megfulladnak a lárvák a pajzs alatt. Fehér ragacsos lappal nyomon követhetjük a hímek rajzását, amire májusban kerül sor. Olyankor többféle rovarölő szerrel is eredményesen védekezhetünk ellenük.

Mind több körteültetvényben jelennek meg a kagylós pajzstetvek, amelyek tojás alakban, ugyancsak a pajzs védelmében vészelik át a telet.

A meleg, párás idő kedvez a piros gyümölcsfa-takácsatka elszaporodásának. Ez a kártevő is tojás alakban telel a vastagabb ágrészeken, piros tojásai jól fölismerhetők. Az első nemzedék már pirosbimbós állapotban szívogat az almafa levelein. Az áttelelő tojások ellen olajos lemosópermetezéssel hatékonyan védekezhetünk. Három levéltetűfaj is megtámadja az almát, a zöld, a levélpirosító és a szürke alma-levéltetű. Mindegyik tojással telel, és ezért az olajos lemosás ellenük is védelmet nyújt.

Napjainkban nő a jelentősége a 8-10 nemzedéket is nevelő vértetűnek. Azért különösen nehéz védekezni ellene, mert lárvái a gyökérnyakon telelnek, ráadásul a népesség egy része állandóan ott tanyázik. A vértetű fölszaporodásában közrejátszott a széleshatású rovarölő szerek használata, mert azok elpusztították a vértetű-fürkészt is, ami sokkal érzékenyebb a növényvédő szerekre, mint a kártevő. A vértetű ellen egérfüles állapotban végezzünk olajos lemosópermetezést, klórpirifosszal (2020. április 16-ig lehet felhasználni) kombinálva, amikor a lárvák fölfelé vándorolnak.

Többféle olajos készítmény létezik a piacon, a legtöbb olajat azonban a Catane tartalmazza. Hektáronként 25 literes dózisban kell használni. Zöldbimbós állapotig lehet kijuttatni, nagy lémennyiséggel (1300-1500 liter), alaposan befedve a fák minden részét. Ez a kezelés akkor eredményes, ha a kéregrepedésekbe is bejut a készítmény. Vértetű ellen bevethetjük a felszívódó Aphox rovarölő szert, a Silwet Star hatásfokozóval együtt. A kezelés kíméli a levéltetvek természetes ellenségeit. A készítmény a méhekre nem jelölésköteles.

Lemosásra a Catane mellé érdemes Funguran Progress WP-t is adni, mert ez a rézkészítmény gombás és baktériumos betegségek megelőzésére alkalmas. Univerzális készítmény még a Cuprogard DG, ami könnyen kezelhető granulátom formulációjú bordóikeverék.

Jó erőnlét és minőség

Ahogy a tápanyag-utánpótlásról szóló előadásokban elhangzott, növényvédelmi szempontból is nagy jelentősége van a harmonikus növénytáplálásnak. Ebben segítenek a biostimulátorok, például a Goёmar BM 86, ami alga¬krémet és tápanyagokat tartalmaz. Virágzás után három alkalommal juttassuk ki a gyümölcsminőség és a színeződés javítására. A kalcium beépülését speciális készítmény segíti: az InCa sokszorosára növeli a kalciumfölvételt a talajból. Sziromhullástól három alkalommal használjuk. Lombkezelésre a Carnival komplex lombtrágyát javasolta az előadó.

A minőséggel kapcsolatban érdemes szót ejteni a tárolási betegségekről is. Az épnek látszó almán 20 gombafaj is megbetegedést okozhat a tárolás során. Ezek mikrosérüléseken keresztül fertőznek. Szüret előt egy héttel védekezzünk ellenük a két hatóanyagot tartalmazó Pomax gombaölő szerrel.

Vírussal az almamoly ellen
Az almamoly ellen minden évben védekeznünk kell, a többi moly (almailonca, lombosfa-fehérmoly, keleti gyümölcsmoly stb.) területtől és évjárattól függően jelenik meg az ültetvényekben. Napnyugta után repül, megjelenését feromoncsapdával követhetjük nyomon. A permetezés időzítéséhez azonban ez nem elég, mindig végezzünk hőösszegszámítást is, hangsúlyozta Kiss Dániel. A számítást akkor kezdjük, amikor a rajzás megindulása után először mérünk 16 °C-ot este 9-kor. Onnantól számoljuk a napi átlaghőmérséklet 10 °C fölötti részének összegét. Amikor ez a szám eléri a 90-et, megindul a tömeges lárvakelés. A biztonságos védekezéshez már 80 °C hőösszegnél juttassuk ki a rovarölő szert. Az első nemzedék ellen biológiai készítménnyel is védekezhetünk, ez az almamoly-granulovírust tartalmazó Carpovirusine. Csak ezt a kártevőt betegíti meg, ráadásul az elpusztult almamolylárvák testében tovább szaporodik a vírus és a következő nemzedék ellen is mortális hatású.

Horváth Csilla

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/11 számában olvashat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?