2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Növény

Távérzékelés: az aszály mértékét is előre megmondják

A Debreceni Egyetemen több sikeres projekt is fut a kertészeti és szántóföldi kultúrák távmonitorozására alapozva.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A  Debreceni Egyetem kutatói két éven át monitorozták a jégvédő háló hatását  a gyümölcsösök vízháztartására. Kiderült, hogy a jégvédő háló a mikroklíma kedvező befolyásolásával a nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt. A pigment- és nedvességtartalmi mérések mellett a hőmérsékeletet és a fényvisszaverődés mértékét is elemezték.  A hőkamerás megfigyelés bizonyította, hogy a jéghálóval borított almafák lombozatában mérhetően alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint az ültetvény szabadban termő területein. Az eszköz tehát nemcsak a jég, hanem a hőstressz ellen is hatékonyan véd.

Távérzékelésre, térinformatikai eszközökre alapozott vízháztartási vizsgálatokat nem csak almásban, körte-, kajszi- és őszibarack-állományokban végeztek. Létrehoztak egy aszályt, illetve termésveszteséget előrejelző rendszert. Ennek alkalmazásával búza esetében már május végén meg lehet mondani, milyen termésátlagokra lehet számítani az adott területen, míg kukoricánál a július eleji távérzékelt felvétel alapján kimutatható az aszály hatása és mértéke.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu