2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Növény

Újabb melegrekord dőlt meg: meddig emelkedhet még a hőmérséklet?

A tavalyi volt a negyedik legmelegebb év a Földön a 19. század közepe óta. Habár 2018 hűvösebb volt a korábbi néhány évnél, ez az apró hőmérsékletcsökkentés azonban nem jelenti azt, hogy lehűlésre kell számítani az elkövetkező években. A szakemberek szerint az, hogy a közelmúlt évei közül csaknem mindegyik szerepel a legalább tíz legmelegebb esztendő között, egyértelmű bizonyítéka az ember okozta felmelegedésnek.
 
 

A tavalyi globális átlaghőmérséklet 14,96 fok volt, ami 0,77 fokkal melegebb az 1951-1980 közötti átlagnál, és nagyjából 1,16 fokkal haladja meg az iparosodás előtti értéket - derül ki a Berkeley Earth amerikai nonprofit szervezet elemzéséből. A független amerikai kutatócsoport és a Japán Meteorológiai Ügynökség is a negyedik legmelegebb évnek nyilvánította 2018-at. A szakemberek szerint az a tény, hogy a közelmúlt évei közül csaknem mindegyik szerepel az öt vagy legalább 10 legmelegebb esztendő között, egyértelmű bizonyítéka a bolygón végbemenő, ember okozta felmelegedésnek. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat azonban megegyezik a 2015. évivel. A melegrekordok közötti apró eltérésekért döntően a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino, és a lehűléséért felelős La Nina légköri jelenségek váltakozása a felelős. Tavaly 29 országban, köztük Közép-Európa jelentős részén és az Antarktiszon is rekordmeleg évet zártak. A Berkeley Earth szerint ugyanakkor a tavalyi enyhe hőmérsékletcsökkenést nem szabad a lehűlés jeleként értelmezni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu