Vallott a magyar szakértő: ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

Vallott a magyar szakértő: ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

A soha nem látott gabonadrágulás után az inputanyagárak is az egekbe szálltak, a növényvédő szerek árai például 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest - tájékoztatta az Agrárszektort Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingigazgatója. Hozzátette, habár a növényvédő szerek áremelkedése messze elmarad a terményárakétól, előbbi esetén további drágulás is lehetséges a forint árfolyamának alakulása, és a hatóanyag-kivonások függvényében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A több mint egy éve tartó brutális gabonadrágulás mára szinte minden szektorba begyűrűzött valamilyen formában. Míg a növénytermesztők örülnek az áremelkedésnek, addig az állattartók, a takarmánygyártók, illetve a malomipar küzdenek a magas árakkal. Ugyanakkor nemcsak a gabonaárak nőttek meg az elmúlt időszakban, de az inputanyagok is jelentősen megdrágultak. A növényvédő szerek árai például átlagban körülbelül 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest - tudta meg az Agrárszektor Hajnal Gábortól. Elmondta, az áremelkedést több tényező okozta, ilyen a forint leértékelődése, a különböző alapanyaghiányok és egyes esetekben a szállítási nehézségek is közrejátszottak, amelyeket döntően a koronavírus-járvány okozott.

A szakember szerint a növényvédő szereket tekintve a jövőben is várható még áremelkedés attól függően, hogy hogyan alakul a forint árfolyama, illetve komoly hatással lehet az árakra az is, hogy a jelenleg zajló hatóanyag-kivonások után érkező új innovatív termékek milyen árszinten érkeznek majd a piacra. A korábbi időszakokhoz képest manapság sokkal több idő és befektetés egy új hatóanyag kifejlesztése, részben a szigorodó engedélyezési körülmények miatt, ezért arra lehet számítani, hogy az innovációk magasabb árszinten érkeznek majd, mint ahol a kivont elődtermékek voltak - hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A növényvédőszerek áremelkedése messze elmarad a terményárak emelkedésétől ezért azt reméljük, hogy termelő partnereink javítani tudják gazdálkodásuk jövedelmezőségét az elkövetkező években. Ez lehetőséget teremt számukra termelésük intenzitásának növelésére és a hozamok maximalizálására.

A szakember a kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, a hatóanyag-kivonások biztosan komoly fejtörést fognak okozni. Véleménye szerint nagyon fontos lesz a következő években, hogy a termelők minél előbb kipróbálják az új szereket annak érdekében, hogy úgy alakíthassák át termelési technológiáikat, hogy az átállás zökkenőmentes legyen és a hozamok tovább emelkedjenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03