2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Növény

Vallott a magyar szakértő: ezért drágultak meg valójában a növényvédő szerek

A soha nem látott gabonadrágulás után az inputanyagárak is az egekbe szálltak, a növényvédő szerek árai például 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest – tájékoztatta az Agrárszektort Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingigazgatója. Hozzátette, habár a növényvédő szerek áremelkedése messze elmarad a terményárakétól, előbbi esetén további drágulás is lehetséges a forint árfolyamának alakulása, és a hatóanyag-kivonások függvényében.
 
 

A több mint egy éve tartó brutális gabonadrágulás mára szinte minden szektorba begyűrűzött valamilyen formában. Míg a növénytermesztők örülnek az áremelkedésnek, addig az állattartók, a takarmánygyártók, illetve a malomipar küzdenek a magas árakkal. Ugyanakkor nemcsak a gabonaárak nőttek meg az elmúlt időszakban, de az inputanyagok is jelentősen megdrágultak. A növényvédő szerek árai például átlagban körülbelül 8 százalékkal emelkedtek meg az előző szezonhoz képest – tudta meg az Agrárszektor Hajnal Gábortól. Elmondta, az áremelkedést több tényező okozta, ilyen a forint leértékelődése, a különböző alapanyaghiányok és egyes esetekben a szállítási nehézségek is közrejátszottak, amelyeket döntően a koronavírus-járvány okozott.

A szakember szerint a növényvédő szereket tekintve a jövőben is várható még áremelkedés attól függően, hogy hogyan alakul a forint árfolyama, illetve komoly hatással lehet az árakra az is, hogy a jelenleg zajló hatóanyag-kivonások után érkező új innovatív termékek milyen árszinten érkeznek majd a piacra. A korábbi időszakokhoz képest manapság sokkal több idő és befektetés egy új hatóanyag kifejlesztése, részben a szigorodó engedélyezési körülmények miatt, ezért arra lehet számítani, hogy az innovációk magasabb árszinten érkeznek majd, mint ahol a kivont elődtermékek voltak – hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A növényvédőszerek áremelkedése messze elmarad a terményárak emelkedésétől ezért azt reméljük, hogy termelő partnereink javítani tudják gazdálkodásuk jövedelmezőségét az elkövetkező években. Ez lehetőséget teremt számukra termelésük intenzitásának növelésére és a hozamok maximalizálására.

A szakember a kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, a hatóanyag-kivonások biztosan komoly fejtörést fognak okozni. Véleménye szerint nagyon fontos lesz a következő években, hogy a termelők minél előbb kipróbálják az új szereket annak érdekében, hogy úgy alakíthassák át termelési technológiáikat, hogy az átállás zökkenőmentes legyen és a hozamok tovább emelkedjenek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!