2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Növény

Vészjósló számok: rohamosan fogy lábunk alatt a talaj

Fokozni kell a növénytermesztés teljesítményét, hogy a világ 2050-re várható, 9,2 milliárdos népességét élelmezni lehessen. Ez nagy kihívást jelent a mezőgazdaság számára, de törekedni kell a fenntarthatóság biztosítására is, miközben becslések szerint 7,8 hektár termőtalaj vész el percenként. A növénytermesztés leghatékonyabb módját szakértők szerint a precíziós mezőgazdaság jelenti.
 
 

A világ produktív földterülete a klímaváltozások, a természeti katasztrófák és az emberi beavatkozás hatására változik – hangsúlyozták szakértők a Debreceni Egyetemen rendezett, klímaváltozással foglalkozó közelmúltbeli konferencián. Ma a Föld mindössze 4 százaléka alkalmas a szántóföldi művelésre, az egy főre eső szántóterület pedig jelentősen csökken. Művelhető földeket tesz tönkre az erózió, miközben az egyre terjeszkedő városok, illetve a szántóföldek helyén épülő utak, bevásárló központok és parkolók is területeket vesznek el. A Közép-Európai Egyetem becslései szerint 7,8 hektár termőtalaj vész el percenként.

Amikor a fenntarthatóság kérdése először felmerült, a Föld népessége 4-4,5 milliárd fő volt, ma pedig már 7,5 milliárd. A világ növénytermesztésének – a 2050-re várható 9,2 milliárdos népesség miatt – nincs más választása, mint a termelés fokozása. Ez nagy kihívást jelent a mezőgazdaság számára, ugyanakkor törekedni kell a fenntarthatóság biztosítására is – állapították meg a konferencián.

A növénytermesztés leghatékonyabb módját a precíziós mezőgazdaság jelenti – hívta fel a figyelmet Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára. Alkalmazni kell a minimális talajművelést, amely védi a talajfelszínt és a nedvesség megtartása mellett növeli a talaj vízbefogadó képességét. Biztosítani kell a műtrágya, a vetőmag, az öntözés és a növényvédőszer helyspecifikus felhasználását, illetve a táblán belüli, területi felvételezéseken alapuló, célzott kijuttatást. A precíziós mezőgazdaság és az új technológiák alkalmazása jelentős költségmegtakarítást eredményez, illetve csökkenti a környezetterhelést – hangsúlyozta a professzor.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu