10 eurón huzakodnak a piaci szereplők, akadozik a búzaexport

agrarszektor.hu
Megtorpant a búzaexport, mert az eladási és vételi ár között nagyjából 10 eurós rés tátong. A vásárlók 42 ezer forint körüli tonnánkénti árat tartanának megfelelőnek, miközben július végén már 45 ezer forintos jegyzések is születtek. Tavalyhoz képest közel egymillió tonnával termett kevesebb búzánk idén, így a gazdák a magasabb eladási árral kompenzálnák a kieső mennyiséget. Az előző szezon 3,7 millió tonnás rekordkivitelét aligha fogjuk megismételni, de akár 3 millió tonnás exportra is képes lehet Magyarország kenyérgabonából.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem lesz gond az idei búzaexporttal, bár pillanatnyilag a kivitel megtorpant. Az eladási és vételi árak közt még mindig van 10 eurónyi különbség tonnánként, a termelők és vásárlók álláspontja nehezen közelít egymáshoz - közölte Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára az agrárszektor.hu-val. A június eleji, tonnánkénti 37-40 ezer forintos búzaárak július végére 44-45 ezer forintra emelkedtek, ezt viszont már túl soknak tartják a vásárlók. A termelők az idei gyengébb terméseredményeket kompenzálnák a magasabb árral. Az export beindulásához körülbelül 3000 forintos csökkenésre, 42 ezer forint körüli tonnánkénti árra lenne szükség.

A tavalyi évben nagyon erős exportot produkáltunk, idén viszont csaknem egymillió tonnával kevesebb, 4,6-4,7 millió tonnás búzatermés várható. Nehéz lesz tehát megismételni a június 30-ig tartó gazdasági év teljesítményét, amely - bár az adatok véglegesítése még hátra van - akár a 3,7 millió tonnás kivitelt is elérheti. Ez abszolút rekordnak számít, volt olyan hónap, amikor 600-700 ezer tonnát is szállítottunk külföldre.

Mindezzel együtt ma is jelentős export árualappal rendelkezünk, hiszen a hazai felhasználás nem túlságosan sok: 1,2 millió tonna kell a malomipar részére, valamint 700 ezer és 1 millió tonna közötti mennyiség a takarmányiparnak. Komoly átmenőkészleteink is vannak, bár ezen a téren nem látunk teljesen tisztán - mondta Pótsa Zsófia. Papír szerint még 1,5 millió tonna búza volna a raktárakban, de a piac úgy viselkedik, mintha ez az 1 millió tonnát sem érné el. Sokan mondják, hogy óbúzát nem is nagyon lehet vásárolni.


Jelenleg 3 millió tonnás árualappal lehet számolni az átmenő készletekkel együtt. Vagyis akár ennyi is juthat exportra, mert nélküle is marad elegendő mennyiség a belső igények kielégítésére. Az újbúza minőségéről viszont egyelőre nem sokat tudni. Alighanem jelentős arányt fog kitenni a takarmány minőség, már csak azért is, mert a gazdák tendenciózusan takarmánybúzát vetnek, számukra ugyanis a hozam az elsődleges.

Az átmenő készletek nélkül, kizárólag az új termésből is bőven lenne export árualapunk. A hagyományos piacok továbbra is érdeklődnek a magyar búza iránt, szállíthatunk Olaszországba és Konstanca (a Fekete-tenger) felé is. Az olaszokhoz a legutóbbi szezonban több mint 1 millió tonna búzát exportáltunk. Új piacokra egyelőre nincs szükség, a Fekete-tenger környékén kialakult árakkal képesek vagyunk állni a versenyt.

Előbb a repce szállítása történik, majd csak utána a búzáé, amelyre azonban már javában kötik az üzleteket. Egyelőre inkább a malmok és a takarmánygyártók vásárolnak, mert hiába van lefelé menő tendencia a világpiacon, az étkezési búza ára a gyengébb terméseredmény miatt most magasabb, mint tavaly ilyenkor. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) ármegfigyelő rendszere szerint érdekes képet mutatnak az áfa nélküli termelői árak. 2016-ban a 29. héten 39 600 forint volt a malmi búza tonnánkénti ára, most 42 800 forint.

Régen az időjárás döntötte el, milyen lett a búza minősége, ma a fajta eleve meghatározza. 70/30 százalékos arány valószínűleg már sohasem lesz a malmi javára egy nagyon kedvező időjárású évben sem, inkább az 50/50 vagy 60/40 százalék a reális, de ez is teljesen rendben van így, mert kielégíti az igényeket - véli Pótsa Zsófia. Exportra is inkább az euró búza megy, mert kedvező az ára, és elfogadható a minősége.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?