2017. november 23. csütörtök Kelemen, Klementina

Hírek - Növénytermesztés

Ölre mennek a külföldiek a magyar dióért

Hatalmas a külföldi érdeklődés a magyar diótermés és dióoltványok iránt. Magyarországon évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő. Februárban befejeződött a dió úgynevezett kézben oltása, amellyel a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) felkészült a 2017-es értékesítésre.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A külföldiek hamar felvásárolják a rendelkezésre álló magyar diókészletet, a telepíteni szándékozók pedig az oltványokat – állapítja meg közleményében a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. A szervezet ugyanakkor februárban befejezte a dió úgynevezett kézben oltását, amellyel eleget tehet a megnövekedett piaci igényeknek.

A zárt helyiségben végezhető eljárással a téli holtszezonban előkészíthető a legjobb minőségű oltvány, amely 3 hét alatt összeforr, majd megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabadföldre ültethető. Az angolnyelves párosítás néven is elterjedt műveletet az intézet szakemberei végzik, akik napi 8 órában fejenként 400 alanyt oltanak be – áll a közleményben.

Fotó: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.

Magyarországon évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő. A kiváló minőségű magyar étkezési dió olyannyira keresett a külföldiek körében, hogy híre még a neves francia és kaliforniai diót is felülmúlja.

A magyar parasztemberek már több száz éve szelektálják a diót úgy, hogy a legjobb diófáról magot vetnek, elültetik a fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket kivágják – idézi a közlemény Szentiványi Péter diónemesítőt és termesztőt. „Nekem csak kérdeznem kellett őket, hogy egy-egy faluban melyik a legtöbbet érő fa. Hittem nekik, miért ne hittem volna? És utána én ezeket a fajtákat kereszteztem. Így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi 117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták” – mondta Szentiványi Péter.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu