2020. május 26. kedd Fülöp, Evelin

Hírek - Piac

Felhajtotta a hőség a disznók árát - Mi még csak a kánikulát érezzük

Tavaly ilyenkor drágábban tudtuk eladni a sertést, pedig a tomboló hőség erősen visszafogja a mostani kibocsájtást. Az afrikai sertéspestis érezhetően megfogta az európai piacot, és szokásos nyári áremelkedés csak vontatottan indult el.
 
 

Az élőállatok piacán keresleti helyzet alakult ki, ami végül csak kimozdította a holtpontról az árakat. Előtte heteken át azzal érvelt a húsipar, hogy nagyok a készletek, ezért nem emelhetik az ajánlataikat. Az EU belső piaca ugyanis megtelt azokkal a húsokkal, amelyek az afrikai sertéspestis miatt kialakult pánikban itt ragadtak. Csakhogy időközben olyan kánikula uralta el ki a kontinenst, ami a szokásosnál jóval erősebben visszafogta a hízók gyarapodását. A vágósúlyohoz közeledve normál esetben 850-900 g körül jár a napi tömeggyarapodás, de most 500 gramm alá esett. Mindez lassan helyett teremtett a friss és a fagyasztott húsok piacán az új árunak.

Kölcsönös függésben

A németeknél a termelők már összefogtak, és érdekvédelmi szövetségeiken keresztül elérték, hogy hetente 6-6 centtel emelkedjenek az átvételi árak. Az ottani áremelkedés aztán a többi uniós tagállam átvételi ajánlatait is magával húzta. Az élősertés iránti igény növekedését jelzi az is, hogy a lassan gyarapodó állatokat egyre korábban vágják. Ausztriában például 95,7 kg-os vági súllyal az év mélypontját érte el az ágazat augusztus közepén.

Augusztus 22-re az ottani árutőzsde 1,57 eurós kilónkénti árra árazta be a sertést hasított melegsúlyban. A bajoroknál a 32. héten 1,47 eurót (475 Ft) remélhetnek a gazdák a karkaszért (E minőség). Magyarországon a 32. héten még mindig 13 százalékkal kevesebbet fizetnek az élősertésért, mint tavaly ilyenkor, 367 forintot kilónként (E minőség), ami hasított melegsúlyban 455 forintnak felel meg. Az áremelkedés csak 31. héten következett be. Importból 448 foritos kilónkénti áron lép be a vágóhídra a sertés (hasított melegsúlyban).


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu