2020. július 14. kedd Örs, Stella

Hírek - Piac

Idén 16 százalékkal több lesz a lengyel gabona

A pusztító tavalyi aszály után várható volt, hogy növekedni fog az idei lengyel termés. A helyi hivatalok adatai alapján búzából szűk 4,6 tonna/hektáros hozamok várhatók, de a magyar átlagokhoz képest a többi gabona sem brillírozik.
 
 

Lengyelország 7,7 millió hektáron vetett el idén különféle gabonákat, ami szinte megegyezik a tavalyi területnagysággal. Búzát 2,4 millió hektáron, tritikálét 1,3 millió hektáron, árpát 960 ezer hektáron, rozsot 890 ezer hektáron, kukoricát 660 ezer hektáron és zabot 480 ezer hektáron termesztenek a lengyel statisztikai hivatal adatai szerint.


A termés az aszály sújtotta 2018-as évtől csak jobb lehet, a lengyel várakozások szerint 31 millió tonnát tehet ki. Ez 16 százalékos növekedés lenne a tavalyi évhez képest. A növények állapota összességében jó, kivéve a tavaszi árpát, melynek vetését a március-áprilisi aszály hátrányosan befolyásolta.

A 31 milliós gabonatermés egyharmadát a búza teszi ki (11 millió tonna, 4,58 t/ha), a tritikálé 4,9 millió tonnát (3,76 t/ha) hozhat, az árpa össsztermése 3,5, a rozsé 2,5 millió tonnára tehető (3,64 t/ha és 2,8 t/ha). Kukoricából 4,5 (6,8 t/ha), zabból 1,3 millió tonna (2,7 t/ha) szemtermés kerülhet a raktárakba idén.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu