2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Piac

Jó kukoricatermésre készül a világ, a zárókészletek mégis tovább apadnak

A 2019/20-as gazdasági évben a legfontosabb kukoricaexportőrök kínálata nőni fog. Brazíliában és Argentínában rekordtermésre készülnek., míg Ukrajnában, Európában és az Egyesült Államokban rekord közelil lehet a mennyiség. Viszont a globális felhasználás ennél is nagyobb mértékben emelkedik, így egymás után a harmadik évben hagyja le a termelést - áll az USDA jelentésében.
 
 

A világ növekvő kukoricafogyasztásának hajtóereje a takarmány célú felhasználás folyamatos bővülése - elsősorban a baromfitartás emelkedő igénye miatt. Nő a kukorica ipari felhasználása is. A  szezon végére a kukorica-zárókészletek így tovább apadnak.

Az USA-ban az exportálható mennyiség most is 58 millió tonna lehet, de egyre erősebb versenytársakkal kell számolnia a kukorica világpiacán.

Brazíliában a tavalyi évhez képest 22 százalékkal nő a kukoricakibocsátás, ezzel elérik a 100 millió tonnás mindenkori rekordot, és korábban nem tapasztalt, 34 millió tonnás mennyiséggel jelenhetnek meg a világpiacon.

A betakarított terület 17,5 millió hektár, az átlagtermés 5,7 tonna hektáronként. Míg a fővetésű kukorica fejlődését hátrányosan befolyásolta a száraz időjárás, addig a másodvetés bőséges csapadékban részesült. A műholdas felvételek alapján a növényzet kondíciója most jobb, mint a tavalyi évben volt, így valószínű, hogy az átlaghozamok is magasabbak lesznek. A másodvetés most a virágzás, illetve szemtelítődés állapotában van, a betakarítás a vetés időpontjától függően június és szeptember között zajlik.

A másik fontos dél-amerikai kukoricatermelő, Argentína is csúcsot dönt idén a maga 32 millió tonnás exportmennyiségével. Eközben Ukrajnában a tavalyihoz mérten kevesesebb, 27 millió tonna lesz a kiszállítható kukorica, de így is fontos ellátója marad az Európai Uniónak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben