2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Piac

Kamarai választások: regisztráljon, aki szavazni akar!

Előzetesen regisztrálnia kell a tagjegyzékbe annak, aki szavazni akar a novemberi agrárkamarai választásokon. Erre július 31-től nyílik lehetőség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján. A legutóbbi, 2013-as választások során közel 200 ezren regisztrálták magukat, voksolni viszont csak szűk 8 százalékuk ment el. Idén két jelölő szervezet, a Magosz és a MOSZ harcol majd a szavazatokért, bár meglehetősen egyenlőtlen küzdelem várható.
 
 

Regisztrációhoz kötött a szavazás az őszi agrárkamarai választásokon. A választási tagjegyzék július 31-től a kamara honlapján elérhetővé válik, ám ez a június 30-i időállapotnak megfelelő kamarai tagjegyzéken alapul. Aki addig még vagy már nem volt tag, a kamara központi ügyintéző szervénél kezdeményezheti felvételét vagy törlését a választási tagjegyzékből.

A végleges választási tagjegyzéket szeptember 8-ig állítják össze.

A szavazási körzetközpontok, valamint az azokhoz tartozó települések listáját szeptember 1-ig teszik közzé a kamara honlapján. A tagokat a tagnyilvántartásban szereplő lakóhely, székhely alapján rendelik a szavazási körzetközponthoz. Legkésőbb a megyei küldöttekről szóló szavazást megelőző ötödik napig viszont bárki kérheti, hogy ugyanazon megyén belül, de más körzetközpontban adhassa le szavazatát. A kamarai tagokat október 20-ig írásban tájékoztatják a szavazás helyéről, idejéről, a szavazás rendjéről, a jelölő valamint azt támogató szervezetek nevéről, a megyei küldöttgyűlési küldöttjelölti listákról.

A kamara tagja november 3-án 6 és 18 óra között a számára kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le a megyei küldöttek neveit tartalmazó listára a szavazatát. Az alakuló megyei küldöttgyűlést november 23–25. közötti időpontra hívják össze.
Győrffy Balázs NAK-elnök 2013-ban Pápán szavazott a választásokon (Fotó: papa.hu)

A kamarai választások lebonyolításának legfontosabb testülete az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB). Feladata többek között a jelölő szervezet, a megyei küldöttjelölti listák nyilvántartásba vétele, a küldöttválasztás eredményének megállapítása, az országos-, illetve a megyei alakuló küldöttgyűlés összehívása. A jelölő szervezetek július 15-ig kezdeményezhették az OKVB-nél a nyilvántartásba vételüket. A tényleges nyilvántartásba vétel augusztus 15-ig történik meg.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Idén az egyéni gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) indul harcba a november 3-i agrárkamarai választásokon. A MOSZ szeretett volna közös listán szerepelni a Magosszal, de a gazdaköri szervezet végül másik 17 agrárszervezettel kötött együttműködési megállapodást.

A nyilvántartásba vett jelölő szervezetek a megyei kamarai küldöttgyűlési jelöltek nevét tartalmazó listát legkésőbb szeptember 8-ig juttathatják el az OKVB-nek. Ezt a választási bizottság szeptember 30-ig veszi nyilvántartásba.

A legutóbbi (2013-as) választások során összesen 1230 kamarai küldöttet választottak meg. A regisztrált 197 617 főből, szervezetből csupán 14 565-en voksoltak, ami 7,4 százalékos arányt jelent. Volt olyan meghatározó mezőgazdasági termeléssel bíró megye, ahol a részvételi arány az 5 százalékot sem érte el. Az összes, mintegy 450 ezer potenciális kamarai tagot figyelembe véve az érintettek alig 3 százaléka képviseltette magát a szavazáson.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu