2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Piac

Külföldön lesz dízel a magyar repcéből

Gyakorlatilag eltűntek a hazai élelmiszerboltok polcairól a repceolaj-készítmények; a Magyarországon termelt olaj ugyanis majdnem teljes egészében biodízelként hasznosul – írja a Napi Gazdaság Online.
 
 

Minden mennyiséget elvisznek, a legtöbb repcét külföldön dolgozzák föl - mondta el Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az árak alaposan megnőttek, nagyrészt a biodízel iránti kereslet megugrása miatt; ezzel együtt a felvásárlási árak igencsak ingadoznak.

Egyes országokban a jobb gazdasági teljesítmény miatt nőtt a bioüzemanyag-kereslet 2010-ben, míg máshol csökkent, részben a gazdaság lassabb kilábalása miatt. Magyarország egyértelműen az utóbbi csoportba tartozik.

A könnyen betakarítható repcéből jóval egyszerűbben készíthető bioüzemanyag, mint például az erre a célra korábban leginkább alkalmasnak tartott napraforgóból.

Amikor Magyarországon elindult a repcetermesztés, úgy gondoltuk, hogy mintegy 170-180 ezer hektár lehet alkalmas a meglehetősen jó minőségű termőterületet igénylő növény termesztésére – mondta el Vancsura. Az utóbbi időben azonban az új, nagyobb tűrőképességű hibridek megjelenésével változott a helyzet, és már mintegy 250 ezer hektáron ültetnek és takarítanak be repcét - tette hozzá. Ezzel párhuzamosan a termésátlag a korábbi 2 tonna/hektárról körülbelül megduplázódott, vagyis simán teljesül a 2,5 tonna/ha fölötti gazdaságossági kritérium.


A bioüzemanyag-kérdés a zöld máz alatt kemény gazdasági érdekeket takar - mondta el a Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) elnöke. A szakember szerint a magyar üzemanyagpiac meghatározó szereplője leszerződött a magyarországi repcetermesztőkkel annak érdekében, hogy a kötelező bekeverési arányt biztosítani tudja.

A szervezet vezetője szerint problémás, hogy a bioüzemanyag-törvény végrehajtási rendelete a bekeverési arányra vonatkozóan nem ír elő konkrétumot, nem kötelez semmire, az olyan egyéb üzemanyagok területe, mint például a biogáz, vagy a tiszta biodízel pedig egyáltalán nincs szabályozva - tette hozzá Héjj. Jelenleg a tiszta biodízel adózás szempontjából a normál gázolaj kategóriájába esik, vagyis valamivel költségesebb, mint a fosszilis dízel - így jelenleg nem éri meg tiszta biodízelt használni.

A biokomponens kereslete alapvető összefüggésben van az üzemanyagok iránti igénnyel valamint a jogszabályok által kiszabott biotartalom mértékével. A Molnál 2011-ben mérsékelt növekedést várnak az üzemanyag keresletében, várakozásaik szerint a 2010-es nagy visszaesés már nem folytatódik. A jogszabályban előírt biotartalom mértéke 2011-ben ugyanaz, mint 2010-ben volt. Ezek eredőjeképpen 2011-ben nagyjából a 2010-es biokomponens igényeket prognosztizálják.


A nemzeti cselekvési tervvel összhangban az alternatív üzemanyag iránti hazai igények nőni fognak, hiszen 2020-ra el kell érni a 10 energiaszázalék megújuló részarányt a közlekedési célú energiafelhasználásban. Az olajtársaság szerint a 2020-as célok teljesítéséhez szükséges azonban, hogy fejlettebb technológiák kerüljenek piacra. Ez teremti meg annak a lehetőségét, hogy élelmezési célra nem alkalmas mezőgazdasági alapanyagból is elő lehessen állítani megújuló komponenst. A Mol álláspontja szerint ennek az innovációs igénynek a materializálódásához elengedhetetlen az állami ösztönzők ilyen irányú átalakítása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!